TECH

Deras chattrobot kan svara på frågor om mordmysteriet Olof Palme

Olof Palme
Olof Palme

Systemutvecklarna Jakob Ehn och Peter Örneholm ville veta vad modern ai-teknik kunde göra för landets mest omtalade mordutredning. Resultatet? Palme GPT – en chattrobot som ögonblickligen hittar svar på frågor om den omfattande utredningen av statsministermordet.

Publicerad Uppdaterad

Mordet på den socialdemokratiske statministern Olof Palme år 1986 har beskrivits som ett nationellt trauma för Sverige.

Direkt efter mordet öppnades en mångårig mordutredning som omfattar enorma mängder av information. När den 500 000 sidor långa utredningen släpptes till offentligheten för några år sedan, var det en grupp privatpersoner som byggde Palmemordsarkivet – ett öppet arkiv på nätet som samlar delar av utredningen som människor har begärt ut som offentliga handlingar.

Enorm databas med Palmematerial

Fyra våningar under jord i Polishuset på Kungsholmen i Stockholm ligger en del av Palmearkivet. Foto: Kaianders Sempler

Det är bara ett problem. Även om databasen Palmemordesarkivet inte rymmer mer än en bråkdel av hela utredningen, och innehåller ett index som uppdateras kontinuerligt, är det fortfarande svårt att kunna hitta det man letar efter i det digra materialet.

Ny Teknik Insight: AI-revolutionen – från 1940-talet till GPT-4

Det ville systemutvecklarna Jakob Ehn och Peter Örneholm försöka lösa – och de visste precis vilket verktyg som skulle användas. Till vardags jobbar Jakob Ehn och Peter Örneholm på it-konsultfirman Active Solution. Både är väl bekanta med Open AI:s omtalade chattrobot Chat GPT, samt hur man kan bygga egna tjänster ovan på språkmodellen.

Byggde Palme GPT på några timmar

Inom loppet av sex, sju timmar kunde Jakob Ehn och Peter Örneholm snickra ihop ett eget verktyg med ett Chat GPT-liknade gränssnitt. Användaren kan ställa frågor om Palmeutredningen – och sedan få ett svar som dessutom innehåller en direkt källhänvisning till den stora databasen.

– Jag och Peter hade funderat ett tag på hur man kan dra nytta av den nya ai-tekniken för att bygga en tjänst som matas med andra data än vad Open AI:s språkmodell ursprungligen tränats på. Christian Landgren (grundare av digitaliseringsbyrån Iteam, reds anmärk.) skrev ett inlägg på Twitter om Palmeutredningen och Chat GPT, så vi ville testa vad tekniken kunde bidra med, säger Jakob Ehn – som för transparensens skull tillägger att Christian Landgren är hans kusin.

– I stort alla vuxna har en relation till Palmemordet. Utredningen har blivit en slags nationalskatt kan man säga, säger kollegan Peter Örneholm.

Lät Chat GPT koda funktioner

För att få tjänsten, eller prototypen som både Jakob och Peter inskärper att det handlar om, att fungera behövdes en hel del handpåläggning. Bland annat använde duon ett verktyg från Microsofts stora Azure-verktygslåda kallat Cognitive Search för att indexera pdf-dokumentet som databasen består av.

– En annan utmaning var att Chat GPT inte visst något om källmaterialet sedan tidigare, så vi fick skriva en sökfunktion som kunde hämta relevant information utifrån vad som efterfrågas av användaren, berättar Jakob Ehn.

Jakob Ehn och Peter Örneholm, sytemutvecklare hos Active Solution – och experter på Chat GPT.

Nu är chattboten Bard här – men Google ligger på efterkälken

– En annan sak som vi behövde lösa var hur verktyget vi byggde skulle få tillgång till källmaterialet. Både jag och Jakob har programmerat liknande funktioner tidigare, men jag ville testa om Chat GPT kunde koda en lösning – och det var inget problem, säger Peter Örneholm.

Behövde ni finslipa den första versionen av verktyget mycket för att få det att fungera?

– Nej, inte särskilt mycket. Men det finns fortfarande en hel del att göra – men det här är som sagt egentligen en prototyp för att visa vad man kan göra med tekniken. Det är ingen färdig tjänst, säger Jakob Ehn.

I juni 2020 fattades beslutet att Palmeutredningen läggs ner. Då hade arbetet pågått i 34 år.

Källmaterialet, som databasen består av, är sekretessprövat, men kan ändå innehålla känslig information om privatpersoner som fortfarande lever. Är det något ni har tänkt på? Med ert verktyg blir informationen från utredningen betydligt mer lättillgänglig.

– Absolut. Det har vi tänkt mycket på – och det är också huvudanledningen till att det här verktyget inte kommer att släppas. Det är ett experiment som inte kommer att lämna våra laptops, säger Jakob Ehn.

Chat GPT-teknik tar svenska teknikföretagen med storm

– Vi varken kan eller vill gå in i en roll att vara en aktör som på sätt och vis återpublicerar materialet i en annan form, säger Peter Örneholm.

"Skulle kunna bli värdefullt verktyg för polisen"

Båda Jakob Ehn och Peter Örneholm är helt övertygade om att Chat GPT, och liknade ai-teknik, kan bli ett mycket värdefullt verktyg för de som vill bringa ordning i stora mängder av ostrukturerade data.

– Jag har släktforskat lite, och ser att verktyg som Chat GPT skulle kunna göra mycket när det gäller stora mängder ostrukturerade data. Det finns en otrolig potential här, säger Peter Örneholm.

– Vi tror också att liknande verktyg skulle kunna vara till stort värde för exempelvis polisen vid den här typen av omfattande och komplicerade utredningar, fortsätter han.