Svenskarna som gör datorns minne mer effektivt

2019-05-13 12:03  

Två svenska komponentbolag kan ge datorbranschen en rejäl skjuts. Xenergic minskar strömförbrukningen i datorns cacheminne, och Zeropoint Technologies fixar bristen på arbetsminne.

– I integrerade kretsar går en stor del av strömförbrukning går till minnet. Vårt minne gör det möjligt att minska den förbrukningen med 60 till 90 procent. Det är en enorm siffra i en bransch där man annars blir glad för en enprocentig minskning, säger Babak Mohammadi som är vd för Xenergic.

Han och medgrundaren Joachim Rodrigues har sin bakgrund på Lunds universitet där de har forskat på att effektivisera minneskretsar. För två år sedan hade de kommit så långt att de var redo att omsätta resultatet i en produkt, och startade Xenergic.

Deras innovation kretsar kring en helt ny arkitektur och design av processorns cacheminne (SRAM). Det är den allra snabbaste minnestypen i en dator, och sitter i direkt anslutning till huvudprocessorn (CPU). De här högpresterande små minneskretsarna kan stå för långt mer än hälften av chipets strömförbrukning.

Läs mer: Nytänkarna: Här är datorns väg framåt

Xenergics minnesarkitektur gör det möjligt att minska matningsspänningen till cacheminnet utan att påverka datorns prestanda. Det är en metod som tidigare använts för att sänka förbrukningen på andra datorkomponenter, men ingen har lyckats med de strömhungriga cacheminnena tidigare.

– Tekniken passar bäst i batteridrivna produkter, och allt mer arbete flyttas i dag till handhållna enheter. Då är det jätteviktigt att minska strömförbrukningen för att öka batteritiden, säger Babak Mohammadi.

Hur nära är ni marknaden?

– Det har gått förbluffande fort. Just nu har vi fem kundprojekt på gång som ligger i olika skeden, och jag hoppas att den första produkten kan vara klar redan under året.

Zeropoint minskar behovet av ram

Det Chalmers-anknutna bolaget Zeropoint Technologies har också riktat in sig på att effektivisera datorns minne. De jobbar med att minska redundansen i datorns arbetsminne (DRAM).

– Målet är att kunna halvera minneskostnaden, för hälften av minnet är redundant, säger Zeropoints vd André Kelkkanen.

Han säger att mycket av samma data ofta lagras flera gånger om samtidigt i datorns arbetsminne. För att lösa problemet har Zeropoint utvecklat en hårdvara som blixtsnabbt kan komprimera datan när den skickas mellan cpu:n och arbetsminnet. Då frigörs stora mängder minne, vilket minskar totalbehovet.

Tanken på att komprimera datan som skickas mellan minnet och processorn är inte helt ny. Men tack vare att Zeropoint använder en hårdvarubaserad lösning kan de minska fördröjningen till den grad att kompressionen inte påverkar prestandan.

En annan fördel är att lösningen är universell. Den fungerar i teorin på alla systemkretsar, och kräver inte att programmerare ändrar något i sin kod för att applikationer ska kunna dra nytta av den.

– Vi har redan tecknat avtal med flera internationella teknikbolag som är intresserade av tekniken. Målet nu är att teckna ett kommersiellt avtal och komma in i produkter redan i år, säger André Kelkkanen.

Xenergic

Gör: Utvecklar strömsnåla cacheminnen.

Ort: Lund.

Startår: 2017.

Anställda: 18.

Omsättning: 0 kronor (2018).

Riskkapital: 8,6 miljoner kronor.

Huvudägare: Babak Mohammadi, Joachim Rodrigues, Anders Berglund, LU Holdings, Almi Invest, Johan Qviberg.

Zeropoint Technologies

Gör: Hårdvara för att minska behovet av arbetsminne i datorn.

Ort: Göteborg.

Startår: 2015.

Anställda: 11.

Omsättning: 330 000 kronor (2018).

Riskkapital: 16 miljoner kronor.

Huvudägare: Grundarna Angelos Arelakis och Per Stenström, Chalmers Ventures, Qamcom Ventures, Lindeblad Technologies, Infotech i Väst, Hammarplast.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt