Simris Alg tar steget ut på Europamarknaden

2017-08-03 11:38  
Rören där Simris Alg odlar alger. Foto: Johan Lindberg

Det irländska livsmedelsverket har gett svenska Simris Alg grönt ljus. Det innebär att bolagets unika, algbaserade, omega 3-produkter kan komma att börja säljas inom EU redan i oktober.

Simris Alg tillverkar en olja med omega 3, gjord på alger istället för fisk. De för människorna så hälsosamma fetterna har inte varit lika hälsosamt för miljön: utfiskningen av våra hav utgör ett akut miljöproblen.

Med Simris Algs lösning skonas fisken. En innovation som ledde till att bolaget hamnade på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-lista både 2014 och 2015.

Men att ta ett unikt livsmedel ut på den europeiska marknaden för första gången är en regulatorisk utmaning. Simris Alg själva kallar det en ”omfattande granskningsprocess”.

Läs mer:

Läs mer: Algolja från Simris Alg skonar fisken

Nu har dock det irländska livsmedelsverket - som hanterat bolagets EU-ansökan - bestämt sig för att de algbaserade omega 3-produkterna uppfyller kriterierna enligt EU-förordningen. Ett officiellt utlåtande ska lämnas till EU-kommissionen.

– Det är ett helt fantastiskt genombrott att vi snart får sälja våra produkter i Sverige och EU. Det här öppnar så otroligt många nya dörrar för oss. Beskedet innebär att vi på allvar kan börja satsa även på vår hemmamarknad säger vd Fredrika Gullfot i ett pressmeddelande.

Beskedet från Irland innebär inte att EU formellt godkänt algprodukterna. Först ska övriga medlemsländer få en chans att säga sitt. Men om allt går som det ska kan försäljningsstarten ske redan i oktober.

Under 2016 tog Simris Alg steget till börsen, och i januari i år lämnade grundaren Fredrika Gullfot över rollen som vd till Jonas Regnér, med ett förflutet på bland annat Axfood och Coop. Gullfot har fortsatt att jobba som styrelseordförande för bolaget.

Nyligen kom dock beskedet att Regnér lämnar Simris Alg. Beslutet innebär Fredrika Gullfot är tillbaka som verkställande direktör, med omedelbar verkan.

– Det känns väldigt roligt att vara tillbaka. Vi ville testa att ta in en extern vd som kom från affärssidan. Längs vägen kom vi fram till att det är bättre att jag går tillbaka som vd, sade hon till Ny Teknik tidigare under veckan.

Läs mer:

Läs mer: Simris Alg möblerar om: ”Bäst att grundaren är vd”

Varför lämnar Jonas Regnér bolaget?

– Efter att ha betraktat bolaget utifrån under det senaste halvåret har jag sett hur viktigt det är att ha kvar grundaren som vd i den startup-fas som vi trots allt befinner oss i. Som grundare sitter jag på hela historien kring bolaget och känner till varje detalj i vår strategi. Kommer du utifrån behöver du lägga en massa tid på att sätta in dig i bakgrunden. Den tiden har man inte riktigt i ett uppstartsbolag.

Fokus för Simris Alg ligger nu på att öka försäljningen. Ett viktigt mål är att på sikt också börja exportera till marknader utanför EU – samtal förs bland att med distributörer i Sydkorea och Singapore.

Parallellt med detta skrev Simris Alg nyligen ett avtal med Apoteket, som ska börja sälja deras omega-3-tillskott i höst. Ett tillskott utvecklat för gravida har redan tagits in i sortimentet.

– Det är en riktig fjäder i hatten för oss. Apoteket är hårda i sin granskning.

Men för att få börja sälja fler produkter inom EU krävs det godkännande som det irländska livsmedelsverket nu rekommenderat.

2016 byggde Simris Alg en anläggning för algodling på Österlen. Fabriken är på 2 000 kvadratmeter, och i den finns en matris av glasrör där mikroalger odlas. Totalt sträcker sig sex mil av glasrör i fabriken, och systemet rymmer 120 kubikmeter vatten.

– Det här den första säsongen som anläggningen är i full industriell drift. Vi har inte stött på några problem när vi har skalat upp produktionen utan allt har flutit på bra.

I framtiden planerar Simris Alg att utöka verksamheten med egen produktion av DHA, en av de två Omega-3-fetter som företaget använder i sina produkter.

– Just nu producerar vi EPA-oljan själva och köper in DHA-oljan som råvara. När vi börjar producera DHA själva innebär det att våra produkter helt och hållet kommer från vår egen odling - och det är dit vi vill.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt