Sigmastocks vill vända upp och ner på fondsparandet

2018-05-16 06:00  

33-LISTAN. Fondsparande kan innebära höga förvaltningsavgifter. Sigmastocks vill kapa kostnaden med hjälp av matematik och maskininlärning.

Aktivt förvaltade aktiefonder kostar generellt sett mer än indexfonder men kan å andra sidan ge högre avkastning. Problemet är att den högre förvaltningsavgiften på sikt kan äta upp en rejäl del av avkastningen, tack vare den så kallade ”ränta på ränta”-effekten.

Sigmastocks har därför utvecklat algoritmer som automatiskt utformar en placeringsstrategi åt användaren. Tjänsten grundar sig på finansiell forskning om nyckeltal som kan användas för att förutspå vilka aktier som kommer att ge högre avkastning än börsindex.

Läs mer: Här är vinnarna av 33-listan 2018

Sigmastocks menar att de återför kontrollen till användaren, som kan lägga upp en egen strategi med sitt sparande. Användningen av maskininlärning och artificiell intelligens möjliggör samtidigt att stora mängder data kan analyseras.

Konstant utveckling sedan lansering

Idén började som ett examensarbete på Chalmers tekniska högskola. Bolaget grundades 2014 av Nanna Stranne och Mai Thai. Tjänsten lanserades redan samma år och har sedan dess genomgått konstant utveckling. Idag har den tusentals användare, enligt företaget självt.

– Våra huvudsakliga konkurrenter är främst utländska. Vi inspireras mycket av hur Wealthfront och Betterment driver sin marknadsföring, men det finns ingen aktör idag som kan erbjuda det vi gör, det vill säga en helt digital och automatiserad tjänst för att ta fram och förvalta aktieportföljer, säger Nanna Stranne.

Sigmastocks planerar att lansera tjänsten i något nordisk land redan i år, därefter resten av Norden och Nederländerna.

 

Uppdaterad version: I en tidigare version av texten stod att tjänsten automatiskt utför handeln. Korrekt är att användaren själv måste klicka köp eller sälj.

Sigmastocks

Gör: Utvecklar en tjänst som med hjälp av finansiell matematik och maskininlärning automatiskt sköter aktieportföljer.

Ort: Göteborg.

Startår: 2014

Anställda: 14 stycken.

Omsättning: 1,03 MSEK (2017)

Finansierig: Inledningsvis mjuk finansiering från bland annat Almi företagspartner, senare riskkapital. Har tagit in cirka 11 miljoner kronor.

Huvudägare: Nanne Stranne, Mai Thai och Carl Lindberg

Johan Kristensson

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt