Emaintenance 365: Analyser i molnet klipper kostnader åt industrin

2017-04-04 19:00  
Foto: Stefan Nilsson

Samla in driftsdata. Analysera den. Och planera sedan underhållet utifrån faktiska för-hållanden.

– Det normala är att andra faktorer styr, som hur länge något varit i drift. Men det säger inget om det faktiska slitaget, säger Bengt Jonsson, vd på Emaintenance365.

Läs mer: Hela 33-listan

Det brukar kallas för tillståndsbaserat underhåll. Om du vet hur normalläget ser ut kan du agera direkt när något avviker. Först ut för Emaintenance365:s teknik är en tillämpning för järnväg.

Längs med spåren sitter sensorer som bland annat mäter spårkrafter och hjulgeo-meterier. Ombord på tågen finns andra sensorer, som bland annat mäter acceleration-er och vibrationer.

En grupp forskare vid Luleå Tekniska Universitet har utvecklat en metod som analyserar den insamlade informationen. Genom att på ett tidigt stadium hitta avvikelser från det normala går det att förutspå när exempelvis en komponent behöver underhållas.

I Sverige har tekniken testats av bland andra LKAB, SJ och Trafikverket. Utomlands är intresset stort i bland annat Australien.

– Men vi tittar också på andra tillämpningsområden. Bland annat medicinsidan, där man också har stora datamängder, och givetvis processindustrin.

Emaintenance 365

Gör: Planeringsverktyg för underhåll.

Ort: Luleå.

Startår: 2013.

Anställda: 3, samt 6 grundare som jobbar i bolaget.

Omsättning: 4 Msek.

Riskkapital: 0

Huvudägare: Grundarna samt Lars-Eric Aaro, Bengt Jonsson och Wolfgang Birk.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt