ANNONS FRÅN MTEK INDUSTRY

Verktyget som tar industrin in i framtiden

Nya grepp och tankar krävs för den som vill rusta industrin för framtiden. Verktygen – de finns redan i dag. – Våra system hjälper andra företag att bli mer lönsamma, säger Mattias Andersson, grundare av MTEK.

Publicerad Uppdaterad

Kraven på industrin ökar. Kunder och investerare vill se minskad miljöpåverkan medan den globala konkurrensen tvingar fram både högre effektivitet och minskad resursanvändning för att möta de pressade priserna.

– Gör man grundjobbet tillräckligt bra kommer lösningen komma nästan av sig själv under resans gång. Vi tillhandahåller digitaliserade metoder för högre effektivitet och kvalitet, säger Mattias Andersson.

Han är grundare av mjukvaruföretaget MTEK. Från kontoret i den lilla orten Alfta i Hälsingland och med tunga investerare i ryggen styr han sitt företag som just nu hjälper företag och fabriker i fem världsdelar att växa i den digitaliseringsvåg som just nu sköljer över världens industrier. De har skapat MBrain, ett digitalt verktyg som är framtaget helt på industrins villkor.

– Det hjälper företaget inom en rad olika områden. Det handlar om att standardisera arbetet, identifiera avvikelser och rotorsaker helst innan det sker. Vår styrka ligger i att vi kan produktion, och vi har byggt det system vi själva alltid velat ha, säger Mattias Andersson.

Genom att digitalisera processen och metoden, identifiera de kritiska punkter i industrins värdeskapande process och sätta mätpunkter på rätt ställen kommer man snabbt göra insikter som leder företaget framåt.

– Mäter man rätt saker och sätter mätresultatet i sammanhanget av hela processen får man omedelbart resultat. Ditt företag blir helt enkelt konkurrenskraftigare och lönsammare, säger Mattias Andersson.

Han har jobbat som konsult mot industrin i hela världen i 15 år. Det är de erfarenheterna som nu landat i MBrain. Det passar kunden - oavsett hur långt de kommit i sin digitalisering. Verktyget tillåter kunden att själv genomföra anpassning och ändring efter eget behov, vilket både ger lägre kostnader och ökad flexibilitet. Grunden är tre basmoduler, som enkelt kallas Make, Improve och Operate. Läs mer här.

– Make-modulen definierar processen och förbättrar prestandan inom verksamheten. Här börjar också spårbarheten och grunden sätts till att följa KPI:er i realtid, skapa rapporter för uppföljning och mycket annat. Vi har byggt ihop tillverkningen med ”Sustainability”-data. Det är unikt i branschen och ger våra kunder en konkurrensfördel på marknaden, säger Mattias Andersson.

Improve-modulen kontextualiserar information, hittar svaga länkar och använder dataströmmar för att driva förbättringsarbetet.

– Det är ett verktyg som kombinerar traditionella verktyg för förbättringsarbete med stöd i data från produktion. När produkterna lämnar fabriken kan man använda det Operate-modulen, för att säkerställa att produkterna monteras och hanteras på rätt sätt när de lämnar fabriken.

Trots att MBrain lanserades bara för mindre än ett år sedan växer företaget mycket snabbt.

– Det är ett fantastiskt intresse globalt för MBrain och växer både i antal kunder och anställda. Ett mål är att göra svensk industri mer konkurrenskraftig. Sverige är historiskt världsledande inom industri och mjukvara, vi för dessa två element samman, säger Mattias Andersson.

Annonsinformation

MTEK erbjuder smart mjukvara för bolag inom tillverkning. MTEK har lång erfarenhet inom produktion och kvalitet. Både det Schweizisk-Svenska bolaget ABB och den amerikanska industrikoncernen Altra Industrial Motion har investerat i MTEK. Produkten, MBrain, levereras i moduler som stärker kundens egen förmåga att driva sin digitaliserade förbättringsresa.

Läs mer om MTEK Industry här.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se