ANNONS FRÅN DORMITEK MEDICAL

Svensk innovation ökar chansen att sluta snarka

Haken håller käken säkert på plats under sömn. Käken sjunker bara nedåt och inåt och fastnar på haken tills man gör ett kort framdrag av käken. För att tala fritt till exempel.

Idag behandlar vården i regel inte personer som lider av vanliga snarkningar utan kopplas in först om allvarligare följder så som sömnapné uppstår.

Publicerad Uppdaterad

Leif Söderberg på Dormitek Medical menar dock att det är viktigt att börja jobba mer proaktivt med snarkare för att motverka allvarligare följdsjukdomar, för både individens och samhällets skull.

Med ambitionen att erbjuda effektivare hjälp till snarkare har företaget utvecklat ReduZnore PRO, världens första snarkskena med valbara käkpositioner. Företaget har även tagit fram appen Snore Monitor SleepLab för att ge snarkaren bättre kontroll över sin egen snarksituation genom diagnos, effektiva åtgärder och efterkontroll.

Nya ReduZnore Pro är väsentligt mindre än den gamla ReduZnore tack vare nya material som greppar utan glapp, trots mindre gods.

– Många snarkare sover ensamma och vet kanske inte hur omfattande deras snarkproblem är eller om de får andningsuppehåll under natten. Samtidigt vet vi att det är snarkvibrationerna som ger sömnapné och följdsjukdomar som högt blodtryck, strok etc.

– Mitt råd är att åtgärda problemet redan när du upptäcker att du snarkar. En snarkskena är en billig och enkel lösning som motverkar allvarligare besvär, förklarar Leif Söderberg, grundare av Dormitek Medical.

Svenska Dormitek Medical och systerbolaget Adactive har tillverkat sömnhjälpmedel som snarkskenor och näsvidgare sedan 1998. Till skillnad från vanliga snarkskenor, som endast håller fram underkäken för att minska risken att snarka, har ny forskning visat att ett ökat käkmellanrum kan samverka med framdraget för att ge ännu bättre effekt. ReduZnore PRO är den första snarkskenan med valbara käkpositioner, dvs kombinationer av underkäksframdrag och käkmellanrum.

ReduZnore PRO har snabbmoduler för att välja underkäksframdrag. Med åren kan behovet av framdrag skifta.

Skenan erbjuder 24 inställningsmöjligheter – tre olika käkmellanrum och åtta underkäksframdrag – vilket gör att den kan anpassas för att fungera för fler snarkare.

– ReduZnore PRO kombinerar valbara underkäksframdrag och valbara käkmellanrum vilket ökar användarens chanser att sluta snarka. Med 20 års erfarenhet av snarkskenor vet vi att många snarkare behöver denna flexibilitet. Vi har utvecklat ReduZnore PRO för att vara en bekvämare och mer effektiv lösning som, ofta med kortare käkframdrag, även kan hjälpa personer med stora underbett, käkledsartros eller andra käkledsbesvär, förklarar Leif Söderberg.

ReduZnore PRO består av två tunna separata tandskenor. Tillsammans är de bara hälften så stora som vanliga snarkskenor som säljs på marknaden. Materialet är mycket smidigt. Den minimala konstruktionen medger obehindrat tal med skenan på plats och tillåter andning via både näsa och mun, även om näsandning är att föredra.

3 olika tjocka överskenor bidrar till att käkframdraget kan minskas. Totalt ger det 24 valbara käkpositioner.

– Skenan har ett yttre halvhårt skal som minimerar tändernas frontbelastning. I skalet finns en lättformad massa för tandavtrycken. Detta nya boil-and-bite-material greppar helt utan att glappa med en exakthet som endast tandläkarskenor tidigare klarat av. Underkäksframdraget kan därför göras med millimeterprecision genom olika frontmoduler som enkelt kan bytas för att testa olika framdrag utan att skenorna behöver formas om, förklarar Leif Söderberg. 

Med ReduZnore PRO medföljer MegaVent näsvidgare för rätt andning.

Dormitek Medical har även utvecklat SnoreMonitor SleepLab, världens första sömnlab för iPhone, som varit Apples mest sålda medicinska app i Sverige i 2,5 år. Appen ger en snarkare möjlighet att själv hålla koll på sina egna snarkningar, kontrollera om ens snarkskena fungerar och framförallt upptäcka eventuell sömnapné. Med telefonen bredvid sängen spelar appen in varje andetag under natten och registrerar dessa i en graf. Om ett andningsuppehåll uppstår kan detta utläsas i kurvorna i appen. Med ett klick på kurvan spelas varje andetag upp.

ReduZnore PRO är hälften så stor som vanliga snarkskenor, till exempel de som finns på apoteken.

– Med hjälp av snarkappen får användaren bättre översikt över hur den egna andningen ser ut under natten, samtidigt som man själv har möjlighet att kontrollera om den snarkskena eller s k snarkspray man använder verkligen fungerar. Ingen vet på förhand hur mycket framdrag som behövs för att någon ska sluta snarka, inte ens en tandläkare. Dessutom ändras svalget med åren. Appen hjälper användaren att finna den käkposition som ger önskad effekt, förklarar Leif Söderberg.

Enligt Leif Söderberg kan användning av Dormitek Medicals helhetslösning, där du själv kan anpassa modulerna i snarkskenan och ha kontroll över effekten via appen, vara mer effektiv än lösningar som skrivs ut hos tandläkare. Hos en tandläkare testas inte snarkskenan initialt under verkliga förutsättningar, och det är sällan att fler än två efterkontroller görs. En skena kan dessutom sluta att fungera utan att användaren är medveten om det. Det är inte ovanligt att framdragsändringar kan behövas efter bara några månaders användning av en snarkskena, som följd av till exempel viktökning eller graviditet. Samtidigt kan apnoiker utveckla högt blodtryck på mindre än ett halvår om skenan är felinställd.

– Genom appen har vi kunnat studera över 750 nattliga sömnregistreringar som visat att ReduZnore PRO verkligen fungerar. Vår snarkskena är ett avancerat alternativ till tandläkarnas apné-skenor, men avsedd endast för vanliga snarkare. Dessa är betydligt fler.

Apnoiker får oftast bidrag till tandläkarskenor medan vanliga snarkare kan tvingas betala upp till 10 000 kr hos tandvården. Om vanlig oljudssnarkning minskar är vinsterna betydande även rent samhällsekonomiskt eftersom långvariga snarkvibrationer alltid är grundorsaken till sömnapné, menar Leif Söderberg.

Leif Söderberg är själv apnoiker och menar att det är det är ett problem att vanliga snarkare hamnar någonstans utanför vården idag. Genom att erbjuda hjälpmedel så som ReduZnore Pro hoppas han att fler personer ska kunna jobba mer proaktivt med sitt vardagliga snarkande och därmed minska risken för allvarliga följder.

– Sömnapné orsakar andningsuppehåll som får hjärtat att börja pumpa snabbare vilket kan leda till högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och på sikt även stroke. Effekten är att sjukvården får enorma kostnader för blodtrycksmediciner, CPAP och annan sjukhusvård. Min ambition med ReduZnore PRO har varit att erbjuda en kostnadseffektiv men mångsidig och komfortabel snarkskena som ger vanliga snarkare effektiv och mycket flexibel hjälp i sin vardag, avslutar Leif Söderberg.

För att läsa mer om hur ReduZnore PRO hjälper till att minska snarkningar och ger bättre sömn, besök www.snarkskena.nu