ANNONS FRÅN NY TEKNIK EDUCATION

Så skapar du det intelligenta företaget!

Carl-Johan Wennberg, Expert inom Industri 4.0 och Smarta Fabriker (OT), PA Consulting och Jonas Ekman, Expert inom Digitalisering och Plattformar (IT), PA Consulting.

Gränsen mellan IT och OT (Operativ Teknik) suddas ut i rask takt vilket skapar stora affärsmöjligheter men kräver robusta säkerhetsåtgärder. Carl-Johan Wennberg och Jonas Ekman på PA Consulting ger råd om möjligheterna och fallgroparna med ett integrerat IT- och OT-landskap samt hur man lägger upp en framgångsrik strategi.

Publicerad Uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Organisationer inom ett flertal industrier står idag inför utmaningen att skapa fler uppkopplade verksamheter med en sömlös integration av befintliga affärssystem och fysisk utrustning. Centralt i omställningen är den pågående digitaliseringen där flödet av data är avgörande och samtidigt en stor utmaning utifrån ett säkerhetsperspektiv.

Jonas Ekman på PA Consulting medverkar även i Ny Teknik Educations konferens Integrerad IT&OT – så skapar du det intelligenta företaget i Stockholm den 4 juni.

Vilka är möjligheterna utifrån ett affärsperspektiv?

Integrationen av IT och OT erbjuder en rad fördelar som ökad effektivitet, förbättrad dataanalys och bättre kundtillfredsställelse. Till exempel kan det handla om att optimera verksamhetens processer i form av prediktivt underhåll och realtidsövervakrning av produktionsanläggningar:

  • Inom energisektorn: Genom att integrera övervakningssystem (OT) med dataanalysverktyg (IT) kan företag förutse och hantera avbrott i kraftförsörjningen mer effektivt.
  • Inom tillverkningsindustrin: Genom att standardisera dataöverföring och datahantering tvärs över olika produktionsanläggningar (OT) kan globala företag skapa synergier i planering (IT) och andra styrningsprocesser för att optimera produktionskapaciteten och effektiviteten.
  • Inom jordbruk och den digitala bondgården: Mjölkningsrobotar - fakturera (IT) mjölkbonden för uppmätt mjölk (OT) i stället för att sälja maskinen/roboten.
  • Inom sjukvården: Genom att integrera sensorer och övervakningssystem (OT) med underhållssystem och dataanalysverktyg (IT) kan sjukhus förutse och förebygga fel på medicinsk utrustning. Detta minskar risken för oväntade driftstopp och ökar tillgängligheten för livsviktig medicinsk utrustning.

Vilka är utmaningarna?

När vi granskar de utmaningar som organisationer möter i integreringen av IT och OT, står fyra huvudområden tydligt fram. Dessa områden representerar kärnfrågor som kräver noggrann uppmärksamhet och strategiskt fokus för att säkerställa en smidig och framgångsrik övergång:

  • Data management: Organisationer måste investera i datahantering och analysförmåga samt teknik för att säkerställa att deras data är korrekt, komplett och aktuell. Det inkluderar att implementera robusta datakvalitetskontroller och att säkerställa att data är förenlig med relevanta lagar och regler.
  • Verksamhetsdriven innovation: Traditionellt har IT och system varit centrum för teknikrelaterade initiativ. Men senaste åren har skett en förskjutning mot en mer verksamhetsdriven innovation, där teknologin används som ett verktyg för att uppnå affärsmål och differentiera sig på marknaden. Det kräver en integrerad syn på teknik och affärsstrategi, och en förmåga att snabbt testa och anpassa nya idéer och koncept.
  • Navigera i den pågående teknikutvecklingen: Organisationer behöver identifiera och utveckla rätt kompetenser och bygga en kultur som uppmuntrar till ständigt lärande, testning och tillämpning av ny teknologi som molnbaserade teknologier, Internet of Things (IoT) samt tillämpningar av AI och generativ AI.
  • Säkerhet och skydd av anläggningar och data: Uppkoppling av äldre utrustning, maskiner och system, som inte ursprungligen är avsedda för anslutning, ställer krav på en robust och skyddad infrastruktur. Det kan handla om krypterad data, brandväggar, åtkomstkontroller och regelbundna säkerhetsrevisioner. Därutöver krävs löpande utbildning av medarbetare på alla nivåer för ökad säkerhetsmedvetenhet och minskad förekomst av mänskliga misstag.

Hur ser en lyckad strategi ut?

De företag som har lyckats bäst har enligt PA Consultings observationer prioriterat förändringsledning där förändringsresan i första hand handlar om att etablera en god företagskultur och satsa på kompetensutveckling, nya arbetssätt och metoder för att fullt ut kunna dra nytta av ny teknologi. Vår rekommendation för att lyckas integrera IT och OT är indelad i fyra steg:

  1. Etablera en vision och strategi för integrationen av IT och OT. Strategin kommer att fungera som grund för att skapa en detaljerad plan och en tydlig roadmap för att uppnå önskade resultat.
  2. Identifiera både organisatoriska och tekniska förmågor som behöver förstärkas för att stödja integrationen av IT och OT. Konkretisera dessa förmågor med prioriterade användningsfall i verksamheten.
  3. Bygg en stark teknisk grund och kultur för innovation. Investera i en robust teknisk infrastruktur som kan hantera ökad datavolym och höga säkerhetskrav.
  4. Driv förändring genom en effektiv styrning och förvaltning förankrad hos ledningen. Utse ansvariga för att driva genomförandet av IT- och OT-integrationen och se till att det finns tydliga mätbara mål och milstolpar.

Sist men inte minst innebär integreringen av IT och OT en fantastisk möjlighet för att omdefiniera och förbättra hur organisationer fungerar och levererar värde till sina kunder.

Denna artikel är skriven av Carl-Johan Wennberg, Expert inom Industri 4.0 och Smarta Fabriker (OT), PA Consulting och Jonas Ekman, Expert inom Digitalisering och Plattformar (IT), PA Consulting.

FAKTA

Vill du lära dig mer?

Ny Teknik Education arrangerar konferensen Integrerad IT&OT – så skapar du det intelligenta företaget den 4 juni 2024 på Garnisonen i Stockholm. Förutom Jonas Ekman, medverkar även Jenny Berry från Google Cloud Sverige, Johan Löwemo från Ellevio, Andrew Bell från SKF, Antonio Maffei från KTH, Eva Fredrikson från Vinge och många, många fler!

Säkra din plats idag! Klicka här för mer information och anmälan: Integrerad IT & OT - Ny Teknik Education