ANNONS FRÅN TELEDYNE FLIR

Pandemin och samhället tvingade fram ett tekniskt sjätte sinne

Emma Läckgren Forsmar produktchef på FLIR, och Hans Skutberg Project Manager inom forskning och teknikutveckling på FLIR. Foto: Adrian Beck.

I receptionen på FLIR står en kiosk med en värmekamera, ett inpasseringssystem som mäter temperaturen på de som går in. Denna är också företagets hjälteprodukt som våren 2020 fick allt fokus på grund av pandemin.

Publicerad Uppdaterad

På Teledyne FLIR känner alla till sin kroppstemperatur redan i receptionen – inpasseringssystemet är de själva upphov till och förhindrar att sjuka kommer till jobbet. Emma Läckgren Forsmar började för ett år sedan på företaget när det brann som mest på grund av pandemin. Hon är produktchef och arbetar med så kallade EST-lösningar (Elevated Skin Temperature) mätning av förhöjda temperaturer.

– När jag kom in som produktchef var mitt fokus att produkterna fick den funktionalitet, prestanda och mätnoggrannhet som marknaden ville ha. En annan sak var att få till flera olika kameramodeller. Där har vi nu utvecklat en portfölj av lösningar. Både kameror för att ha i handen, på väggen och en kioskliknande lösning för receptioner, berättar Emma Läckgren Forsmar.

För EST-lösningarna blev Emma Läckgren Forsmar spindeln i nätet och bryggan mellan marknad, kunder, R&D och support. Kvalitet, tid och pris är de parametrar hon som produktchef behöver ta ställning till och i detta fall var det tid som var den stora utmaningen. Efterfrågan på kamerorna var väldigt hög i augusti 2020 och pandemin väntade inte på att hon och kollegorna skulle kunna genomföra sedvanliga processer.

– Det skulle gå snabbt! Hur fick man ta efter hand. Framgångsfaktorn att vi lyckades var att alla fokuserade på samma mål och att vi var överens om att vi tillsammans skulle arbeta för att få ut produkterna till våra kunder, säger Emma Läckgren Forsmar.

Kameran – ett sjätte sinne

FLIR jämför gärna deras produkter med ett sjätte sinne. Kamerorna kan se sådant som människan inte kan se med blotta ögat.

– Alla kroppar sänder ut strålning proportionerligt mot sin temperatur. Oavsett ljus eller mörker ser vi hur varm omgivningen är och hjälper människan med det vi inte kan uppfatta. Det sker på en sekund och det är det vi bygger hela affären på, berättar Hans Skutberg som jobbar inom forskning och teknikutveckling på FLIR.

Bolaget har jobbat framgångsrikt med två olika initiativ för att lyfta fram innovationskraften inom företaget. Lantern Day är det ena där alla medarbetare kan testa eller utforska en idé eller helt enkelt läsa på i ett särskilt ämne. 

– En annan sak är våra veckovisa demos. Vi bildar olika grupper mellan marknad, support och ingenjörer som fritt fram får komma nya idéer. Detta var också en framgångsfaktor under pandemin, säger Hans Skutberg.

Läs mer om FLIR:s kameror på spännande resa till Mars här.

Vad händer nu?

FLIR:s EST-lösningar försvinner inte för att pandemin upphör. Tvärtom tittar man på nya vägar och användare, och termisk mätning är fortsatt ett intressant område. 

– Att mäta förhöjd temperatur är alltid relevant och vi utvärderar andra områden där EST fyller en funktion, säger Emma Läckgren Forsmar.

– Pandemin har påverkat hela världen. Kameran är här för att stanna, säger Hans Skutberg.

Och ett år senare jobbar Emma med andra utmaningar inom Digital Solutions. Erfarenheter och nya insikter har berikat henne.

– Jag har lärt mig att man inte alltid kan planera så långt fram. Ibland måste man vara flexibel och agera på det som händer. Det går ofta bra det också, avslutar Emma Läckgren Forsmar.

Läs mer om arbete och karriär på Teledyne FLIR här.

Annonsinformation

Teledyne FLIR utvecklar världsledande produkter inom infraröd termografering med syfte att hjälpa idag våra kunder att snabbt ta rätt beslut oavsett användningsområde. På Teledyne FLIR:s site i Sverige bedrivs allt från R&D till produktion, försäljning och service under samma tak. Det skapar korta beslutsvägar och medarbetaren får möjlighet att snabbt påverka, oavsett vilken roll. Portfolion utgörs av produkter och digitala tjänster med olika användningsområden inom industri, försvar och forskning för att nämna några exempel. Teledyne FLIR:s produkter används för att rädda liv, förbättra miljön och skapa ökad effektivitet inom industrin.

Läs mer om Teledyne FLIR här.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se