ANNONS FRÅN BENGT DAHLGREN

Bengt Dahlgren tar täten i klimatarbetet - börjar beräkna koldioxidavtrycket från fastigheters installationssystem

Byggsektorns klimatbelastning har hittills fokuserat på fastigheters stomme. Men nu kan även installationssystemen inkluderas.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Sedan 1 januari 2022 måste kommersiella byggentreprenörer redovisa det klimatavtrycket som uppstår i samband med nybyggnation av byggnader. Men redovisningskravet omfattar endast byggnadens klimatskärm, alltså dess golv, tak, ytterväggar, fönster och dörrar som utgör gränsen mot omgivningen, och alla bärande konstruktionsdelar.

För annan installation, som VVS och EL, har man schabloniserat beräkningen för klimatavtrycket. Inom de närmaste åren kommer även installationssystemen omfattas av regelverket.

Bengt Dahlgren ligger långt fram

På konsultföretaget Bengt Dahlgren vill man ligga i framkant och är redan nu i slutfasen av att utveckla ett eget verktyg med vilket man med stor noggrannhet kan mäta klimatavtrycket från fastigheters installationssystem redan vid projekteringen.

– Tanken är att verktyget ska vara en hjälp åt våra projektörer att göra medvetna val under projektering av installationssystem och därmed kunna designa system som innebär lägre klimatbelastning, förklarar Patrick Liljeroth, CTO på Bengt Dahlgrens.

Med verktyget kommer man kunna få kunskaper om installationssystemens klimatbelastning i realtid under designfasen. Verktyget har redan börjat användas internt på Bengt Dahlgren.

– Vi har integrerat verktyget i Revit, det program för byggnadsmodellering som våra konstruktörer använder. Nu kan vi mycket enklare hjälpa våra kunder att nå sina hållbarhetsmål, förklarar han.

Genom smarta val minskar CO2-avtrycket

En central del av lösningen är den produktdatabas man håller på att bygga upp. Här samlar man just nu in material- och klimatdata från en stor mängd installationsprodukter, oftast genom att hämta hem miljövarudeklarationer - EPD:er - för produkterna från leverantörernas och tillverkarnas webbplatser.

– Med vårt verktyg kan vi ta emot materiallistor över alla installationsprodukter i en planerad fastighet och köra dem mot databasen, för att sedan automatiskt räkna ut klimatavtrycket som de ger upphov till, förklarar Robert Persson, Team Manager på Bengt Dahlgrens.

Genom att välja installationsprodukter utifrån klimatbelastning, kan konstruktörerna välja installationsprodukter och leverantörer som ger det minsta koldioxidavtrycket.

Bengt Dahlgren vill att fler följer efter

På Bengt Dahlgren hoppas man att initiativet att gå före i den här processen ska öppna upp en debatt i branschen - och att fler följer efter.

– Installationsbranschen står för kanske 10 eller 15 procent av klimatavtrycket inom byggsektorn i dag. Men eftersom de andra delarna av fastigheternas uppförande får skärpta krav på sig, kommer vår del snart att utgöra kanske 20 procent. När de andra delarna nu minskar sitt avtryck måste också vi andra hänga på, speciellt nu när det har skapats moment i den här frågan, avslutar Robert Persson.

Om Bengt Dahlgren

Bengt Dahlgren är ett privatägt teknikkonsultföretag inom samhällsbyggnad. Vi tillhandahåller kvalificerade ingenjörer inom samhällsbyggnad.

Vår breda kompetens och vårt stora utbud av tjänster gör att vi kan erbjuda kundnära helhetslösningar genom hela processen.

Läs mer på: www.bengtdahlgren.se/