ANNONS FRÅN ARCTIC BUSINESS

Arctic Business: Sveriges nordligaste inkubator för hållbara startups

Norra Sverige har länge varit en ekonomisk drivkraft för den svenska industrin och i den pågående gröna omställningen fortsätter området att utvecklas. Med fokus på de många affärsmöjligheter som finns i norr, hjälper inkubatorn Arctic Business hållbara startups att ta sina första viktiga steg mot framgång.

Publicerad Senast uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Visionen är att göra Norrbotten och norra Västerbotten till landets mest attraktiva miljö för startups, entreprenörer och investerare. Genom att stötta startups med tillväxtpotential och möjligheter till export, strävar Arctic Business efter att skapa en mångsidig och hållbar tillväxt inom regionens tech-sektor.

– Vi brukar säga att vi gör tre saker med våra bolag: vi hjälper dem att attrahera finansiering, vi hjälper dem att göra affärer och vi hjälper dem att bygga upp sina team, säger Jens Lundström, vd för Arctic Business.

Med ett starkt fokus på fälten energi, rymd, gruva och teknik erbjuds stöd för de företag som inte befinner sig i regionen att flytta sin verksamhet.

– Har du en bra affärsidé och sitter i Tyskland, Stockholm eller USA? Då har vi på Arctic Business en bra miljö för dig med tillgång till kunder och kompetens och står redo att hjälpa dig att flytta hit och starta bolag här i norr, säger Jens Lundström.

Jens Lundström, vd Arctic Business.

Arctic Space Technologies revolutionerar rymdbranschen

Ett bolag som startade i Tyskland men som valde att etablera sig i Sverige och Luleå är Arctic Space Technologies, ett företag som på endast några år revolutionerat hur vi hanterar rymddata. Idén föddes utifrån glappet mellan satellitsegmentet och marksegmentet.

– Idag finns det cirka 7000 satelliter i omloppsbana. Satellitbranschen har genomgått en enorm expansion under de senaste decennierna men en flaskhals har uppstått i marksegmentet. En del som satellitägarna eller satellitoperatörerna är beroende av har legat efter under en väldigt lång tid, säger Sandra Nilsson, operativ chef på Arctic Space Technologies.

Med sin avancerade infrastruktur och ett grönt datacenter som samarbetspartner har Arctic Space lyckats minska överföringstider mellan satellit och antenn- och markstationer, och därtill också lyckats minska utsläppen. Tack vare sitt nordliga läge har de hittat sin kanske starkaste usp.

– Vår geografiska placering på hög latitud ger oss en enorm fördel när det gäller satellitkommunikation. Kunderna vi jobbar med har satelliter i polär omloppsbana, och för att maximera effektiviteten i dessa system krävs antenner som placeras på platser med extremt hög latitud. Här i norra Sverige kan vi plocka ner data från satelliten upp till 13 gånger per dygn, vilket är betydligt mer än vad som är möjligt i områden nära ekvatorn. Detta gör vår region till en idealisk plats för den här typen av verksamhet, säger Sandra Nilsson.

Från Tyskland till Norrbotten med hjälp av Arctic Business

Sandra Nilsson, COO Arctic Space Technologies.

För Arctic Space var det en självklarhet att ansöka till Arctic Business inkubator i samband med flytten från Tyskland till Norrbotten, för att få rätt hjälp framåt.

– Många startups har kanske en viss kompetens kring en produkt eller kring utvecklingen av en produkt. Det som saknas är delarna i verktygslådan som handlar om affärsutveckling, prissättning, att ta in kapital och att bygga sitt team, säger Sandra Nilsson och fortsätter:

– Flera av de vitala och väldigt kritiska delarna behöver gå ganska fort och du behöver lyckas inom en tajt tidsram. Du har kanske aldrig gjort det förut och du har inte den bakgrunden. Där har stödet från Arctic Business varit ovärderligt för oss.

Arctic Business Incubator har alltså spelat en avgörande roll i att hjälpa Arctic Space navigera i den komplexa startup-världen och för att realisera deras vision inom rymdteknik.

– Om en startup siktar på att arbeta inom rymdindustrin, vill vara nära batteritillverkning eller har en innovativ idé för att återanvända restprodukter eller erbjuda dataanalys till gruvindustrin, då är vi det perfekta stället att börja på. Om du driver ett spelföretag i Berlin, kanske det bästa är att stanna där. Marknaden för den typen av verksamhet är inte lika stor här. Men om du är en rymdraket i Berlin, då kan det vara värt att överväga att flytta hit istället, avslutar Jens Lundström.

Läs mer om hur du ansöker till Arctic Business inkubatorprogram här.
Sista ansökningsdatum 20 maj 2024.

Info ARCTIC BUSINESS TALKS och 33-LISTan

Den 25 april äger eventet Arctic Business Talks och 33-listan rum på Luleå tekniska universitet. Under eventet kommer vi att lyssna på Emil Svanberg, vd för Rocksigma, och Ida Rehnström, COO för Flasheye. Båda företagen var med på 2023 års 33-lista. Samtalet kommer att modereras av Ny Tekniks Helena Wiktelius.

Dessutom finns möjlighet att lyssna på Neil Costigan, tidigare vd för den framgångsrika startupen BehavioSec. Jens Lundström och Emma Hansson från Arctic Business samt Johan Bergström från Luleå tekniska universitet kommer att ge mer information om hur du som startup kan utveckla din affärsidé.

Läs mer och boka din biljett till Arctic Business Talks och 33-listan här.