Video: Så säkerhetstestas ett kärnvapen

2018-04-06 11:34  

Kan man säga att ett kärnvapen är säkert, och i så fall hur testar man det? Se när Sandia National Laboratories säkerhetstestar massförstörelsevapen.

Sandia National Laboratories genomför olika former av forskning för den amerikanska staten. Uppdraget är brett och här testas allt från solceller och alternativa energilagringssystem, till olika former av material- samt programvaruutveckling. Huvuduppgiften är att utveckla, bygga och testa komponenter till kärnvapen.

Videon visar tester med inerta enheter

I en informationsvideo visas hur man kan försäkra sig om att massförstörelsevapen är säkra genom att genomföra vad som kallas för ett Reverse Ballistic Impact Test. Detta som ett led av omfattande modellering och fullskaletestning. I klippet berättar en känslolös röst: ”Denna video visar en av de många tester som Sandia utför, med hjälp av en inert enhet, för att säkerställa att vår nations kärnvapen är säkra och tillförlitliga”.

Läs mer: Frankrike satsar 365 miljarder på upprustning av kärnvapen

Rent konkret innebär det att man kör in en raketsläde i full fart i en hängande missil. Smällen är rejäl men ingenting i jämförelse med vad en kärnladdning kan åstadkomma. För att understryka att det hela gick rätt till säger berättarrösten efter att det hela är avklarat (utan svampmoln): ”I de här kollisionshastigheterna återstår nästan ingenting. Testet var lyckat och datan man behövde insamlades som planerat”.

Felix Björklund

Mer om: Kärnvapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer