Två misstänks för dataintrång efter vaccinläcka om barn

2022-08-11 09:31  
Två misstänks i samband med att uppgifter om vaccinerade barn läckt. Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Två personer misstänks för inblandning i en händelse där uppgifter om covidvaccinerade barn publicerats på en vaccinskeptisk sajt, rapporterar DN.

– Vi har haft två personer inne på förhör, bekräftar Patrik Cordner, chef för Nationellt it-brottscentrum, för tidningen.

Det var i juli som uppgifter om ungefär 800 barn mellan noll och elva år som vaccinerats mot covid-19 läckte till sajten.

Utreds av NOA

Folkhälsomyndigheten (FHM) bedömer att uppgifterna är hämtade från det nationella vaccinregistret och händelsen utreds nu som ett misstänkt dataintrång av Nationellt it-brottscentrum vid polisens Nationella operativa avdelningen (NOA).

Läs mer: EU-kommissionen godkänner vaccin mot apkoppor

Personerna bakom vaccinläckan uppges vara kritiska till att småbarn fått covidvaccin trots att FHM rekommenderar allmän vaccination från och med tolv år – med undantag för yngre barn med extra känslighet för luftvägsinfektioner.

Mer om: Covid-19 Vaccin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer