Samhälle

Titta upp! Så ser du stjärnregnet i natt

Grafik: Jonas Askergren Fakta: Anna Orring Foto: Nasa
Perseiderna, fotograferade i Finland. Foto: TT
Perseiderna, fotograferade i Finland. Foto: Science Photo Library

De närmaste nätterna infaller ett spektakulärt skådespel på himlen. Det är dags för meteorskuren Perseiderna.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Meteorregnet Perseiderna är en årligen återkommande händelse i augusti. Jorden passerar genom ett moln av damm och partiklar som kometen Swift-Tuttle har lämnat efter sig.

När rymdgruset når jordens atmosfär bromsas det upp, och förångas vilket skapar ljusstreck som blir synliga på natthimlen.

När förhållandena är som bäst kan det gå att se upp till 110 stjärnfall i timmen. Men då måste natten vara molnfri, och månen helst inte inne i en ljus fas.

Månens ljus kan störa

I år infaller Perseiderna när månen är i tredje kvarteret och månskenet kan störa ut ljuset från de mindre stjärnfallen. Men det kan vara rimligt att få se mellan 40 och 60 i timmen.

Perseiderna har fått sitt namn efter stjärnbilden Perseus på norra stjärnhimlen, eftersom meterorregnet ser ut att komma från den platsen. Men stjärnfallen dyker upp på stora delar av himlavalvet.

Meteorregnet Perseiderna pågår från 17 juli till 24 augusti, men är som mest synligt under natten onsdagen den 12 augusti och nätterna innan och efter.

För bäst chans gäller det att ta sig till en plats som inte störs av ljuskällor från jorden. Stjärnfallen ska gå att se från 23-tiden på kvällen i södra Sverige, men under de mörka timmarna vara synliga från hela landet.

– Man ska söka sig till en så mörk plats som möjligt, där ingen belysning stör. Sedan ska man undvika att ta fram telefonen, för den stör mörkerseendet. Dessutom kan det vara bra att lägga sig på rygg och titta uppåt, så man ser en större del av himlen, säger Johan Kero, forskare på Institutet för rymdfysik i Kiruna, till TT.