SAMHÄLLE

Regeringen överens om nytt miljardstöd till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Tidöpartierna har kommit överens om en ”treårig ram” för det militära stödet till Ukraina. Totalt handlar det om 75 miljarder kronor.

Publicerad Uppdaterad

– Det finns ingenting som är med definierande för vår framtid än att Ukraina tillsammans med Europa vinner kriget mot Putins mördarmaskin, säger Johan Pehrson (L).

Detta efter beskedet att Sverige kommer att ge Ukraina 25 miljarder kronor i militärt stöd per år under åren 2024-2026, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Av de pengarna är 7 miljarder aviserade sedan tidigare.

”I och med det här förslaget kommer det sammanlagda militära och civila stödet från Sverige till Ukraina att uppgå till över 100 miljarder kronor”, skriver regeringen.

Det militära stödet som nu aviserats kan enligt regeringen ske i form av donationer av försvarsmateriel, finansiella bidrag samt ekonomiskt stöd vid upphandling av försvarsmateriel.

För att pengarna inte ska gå ut över bland annat upprustningen av det svenska försvaret kommer en tillfällig avvikelse från överskottsmålet att göras för att finansiera stödet, enligt regeringen.