Polisen anmäler mobiloperatörerna Tele2, Telia, Telenor och Tre

2018-09-27 10:36  
Foto: Klockvis: Bertil Ericson / TT, Bertil Ericson / TT, Jonas Ekströmer / TT & Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Svenska polisen menar att operatörerna har satt käppar i hjulen på utredningar när de inte lämnat ut trafikuppgifter som polisen har begärt.

Polisen anmäler de fyra största mobiloperatörerna till Post- och telestyrelsen. Operatörerna ska ha försvårat och försinkat flera brottsutredningar eftersom de enligt polisen inte lämnar tydliga trafikuppgifter och bryter mot lagen om elektronisk kommunikation, LEK, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har presenterat en lösning för operatörerna, men eftersom de inte följer den så gör vi nu en anmälan, säger Anna Olander Selldén, jurist och verksamhetsexpert på polisens nationella operativa avdelning, Noa, till DN.

Läs mer: Mobiloperatörsjättar får bottenbetyg

Enligt LEK ska operatörerna lämna trafikdata i brottsutredningar som kan ge minst sex månaders fängelse. Trafikdata ska också lämnas på ett sådant sätt att "informationen enkelt kan tas om hand". Det är alltså detta Tele2, Telia, Telenor och Hi3G (Tre) inte gjort, enligt polisen.

Många utredningar har enligt polisen blivit kraftigt försenade på grund av brister hos operatörerna. Däribland den efter terrordådet på Drottninggatan.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer