Polisen: Allt vanligare med 3d-utskrivna vapen

2022-08-14 10:30  
Polisen beslagtar allt fler 3d-utskrivna plastvapen. Arkivbild.

Polisen har de senaste åren gjort allt fler beslag av plastvapen som monterats ihop efter att ha skrivits ut i 3d-skrivare, visar en kartläggning gjord av P1-programmet I lagens namn.

– Från 2013 har vi fått in något enstaka vapen årligen, nu börjar det komma in kanske fem sex ärenden om året, säger Mikael Högfors på Nationellt forensiskt centrum (NFC), till radion.

I det senaste fallet av denna typ som varit uppe i domstol dömdes en man i Trollhättan som tillverkade den här sortens vapen till fem års fängelse för bland annat vapenbrott och grovt narkotikabrott.

”Ett hot redan nu”

Enligt den europeiska polisbyrån Europol är ökningen av 3d-utskrivna vapen ett nuvarande och framtida hot. Mikael Högfors oroas av utvecklingen.

– Minskar man smugglingen av illegala vapen så kommer efterfrågan trots det att finnas kvar. Alla plastutskrivna vapen vi ser i dag har ju gjorts med intentionen att användas i kriminella sammanhang, säger han.

Mer om: Vapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer