Ny varning från WHO: Coronaviruset kanske aldrig försvinner

2020-05-14 11:01  
Mike Ryan, WHO:s katastrofbiståndschef. Foto: Salvatore Di Nolfi/TT/AP

Det nya coronaviruset kommer kanske aldrig att försvinna – och det kan bli så att mänskligheten måste lära sig att leva med det, varnar Världshälsoorganisationen WHO.

Parallellt med att en rad länder lyfter sina virusrestriktioner varnar WHO:s krisberedskapschef Mike Ryan för en "lång, lång väg till normalitet".

– Ett nytt virus har trängt in i mänskligheten och därför är det mycket svårt att bedöma när vi kan få övertaget över det, säger han vid en virtuell pressträff.

Ryan, som nästan alltid sitter bredvid WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på presskonferenserna i Genève, jämför det nya coronaviruset med hiv.

Läs mer: Tegnell: ”Tydligt att kurvan sakta men säkert avtar”

– Hiv har inte försvunnit, men vi har lärt oss leva med detta virus, säger han.

– Coronaviruset kan bli ytterligare ett allmänt utbrett virus i våra samhällen, och detta virus kanske aldrig försvinner.

Ett vaccin vore förstås ett stort genombrott och framtagningen av detta beskriver Ryan som en "viktig möjlighet" för såväl världen som mänskligheten. Men utvecklingen lär ta tid, det finns risk för en andra coronavåg innan ett vaccin är färdigt – i synnerhet om länder lyfter sina virusrestriktioner för snabbt.

De första fallen av covid-19 upptäcktes i Wuhan i Kina vid årsskiftet. Sedan dess har 4 309 000 fall bekräftats i världen. 298 700 människor har avlidit, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s sammanställning.

Mer om: WHO Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer