Macchiarini och sex andra forskare fälls för fusk

2018-06-25 14:36  
Beskuren bild från Campus Solna. Foto: Jessica Gow / TT

Karolinska institutet fäller sju forskare för oredlighet i forskning (forskningsfusk), däribland skandalkirurgen Paolo Macchiarini.

Forskarna fälls för sex vetenskapliga artiklar i olika tidskrifter, inklusive The Lancet. Forskningen avser bland annat de tidigare så uppmärksammade transplantationerna av syntetiska luftstrupar som ägde rum på Karolinska universitetssjukhuset och som resulterade i att samtliga patienter dog.

Läs mer: Sista ”Macchiarini-patienten” avliden

Utöver de sju forskarna anser institutet att ytterligare 31 medförfattare är klandervärda, men att de inte gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning. Fem författare frias.

Läs mer: Svidande kritik mot Karolinska för Macchiarini-skandalen

Den aktuella forskningen har tidigare prövats av Centrala etikprövningsnämnden, men denna nämnd fattar inte beslut huruvida forskare bör fällas för oredlighet eller inte, utan det gör respektive lärosäte.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer