SAMHÄLLE

Folkhälsomyndigheten: Tonåringars skärmtid måste halveras

Folkhälsomyndigheten ger rekommendationer om skärmanvändande. Arkivbild.

Barn och ungas skärmanvändande innebär hälsorisker, enligt Folkhälsomyndigheten. Nu kommer tydliga rekommendationer om begränsad skärmtid, där bland annat tonåringar bör mer än halvera sitt tittande.

Publicerad Senast uppdaterad

– Det här är kraftfulla saker vi har att göra med där det är svårt att sätta upp gränserna på egen hand, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

I maj förra året gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att samla kunskap om digital medieanvändning bland barn och unga och kopplingen till hälsoeffekter, och att komma med rekommendationer.

– Allt för länge har vi låtit telefonerna och apparna och de allt mer asociala medierna stjäla vår tid och uppmärksamhet på bekostnad av annat som vi vet att vi behöver för att må bra, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) vid en pressträff.

Max tre timmar

Myndighetens rekommendation är att barn under två år inte bör använda skärm alls.

Barn i åldern två till fem år bör använda skärm max en timme per dygn. För barn mellan sex och tolv år är rekommendationen max en till två timmar. Svenska 13–16-åringar sitter i genomsnitt 6,5 timmar med sina skärmar, på bekostnad av bland annat sömn och fysisk aktivitet. Folkhälsomyndigheten vill kapa den till mindre än hälften, maximalt två till tre timmar per dygn för ungdomar i åldern 13–18 år.

FAKTA

Här är rekommendationerna om skärmtid för barn

Folkhälsomyndigheten ger rekommendationer för hur föräldrar ska tänka kring skärmanvändande för barn och unga. Så här ser de ut:

0–2-åringar:

Helst ingen skärmtid alls.

2–5-åringar:

Styr innehållet. Titta tillsammans med dina barn och prata om vad ni ser. Undvik reklam.

Se till att skärmanvändande inte går ut på annat viktigt, som sömn, måltider, fysisk aktivitet och lek.

6–12-åringar:

Styr innehållet. Följ åldersgränser på spel, videodelningstjänster och sociala medier.

Prata om vad barnet gör på nätet och hur digitala medier påverkar en. Skapa goda vanor.

13–18-åringar (riktade till ungdomarna själva):

Fundera över din skärmanvändning. Försök få balans i vardagen så att tiden räcker till sömn, fysisk aktivitet, fritidsaktiviteter och umgänge.

Ha en god ton.

Sök hjälp från vuxen om du är utsatt själv.

Föräldrarna själva:

Fundera hur du använder digitala medier. Tänk på att dina skärmvanor kan påverka ditt barns skärmvanor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

– En generell rekommendation är att inte använda skärm innan det är dags att sova, säger Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, vid pressträffen.

Uppmanar techjättar

Folkhälsomyndigheten uppmanar också techbolagen att minska risken för att barn och unga fastnar vid skärmen, och att man förbättrar verifieringen av användarens ålder.

– Det ska inte vara så enkelt att bara skriva i vad man har för ålder, oavsett om man är åtta eller 48. Och vi vill inte att det ska vara möjligt för personer över 18 år att kontakta eller skicka bilder till personer under 18 år utan deras medgivande, säger utredaren Helena Frielingsdorf.

Rekommendationerna riktas till föräldrar med barn i olika åldrar. Men när det gäller tonåringarna riktas de till dem själva.

– Fundera över din skärmanvändning och tänk på hur den får dig att må. Det går att ändra i fall man inte är nöjd eller om man känner att det finns saker som gör att man inte mår så bra, säger Frielingsdorf.

Men även när det gäller ungdomarna har föräldrarna en viktig roll, betonar hon.

– Barn i den här åldern har svårt att reglera och styra sin skärmtid själva, så det är fortsatt viktigt att ge dem stöd, framför allt att följa rekommendationerna kring sömn, säger Frielingsdorf.

FAKTA

Det gäller rekommendationerna

+ Rekommendationerna handlar om användande på fritid, exempelvis sociala medier, videoklipp, filmer, tv- och datorspel.

+ Däremot ingår inte musiklyssnande, poddar, e-böcker och skolrelaterad skärmanvändning i tidsangivelserna.