EMA väntas ge besked om covidvaccin för femåringar

2021-11-24 07:38  

EU:s läkemedelsmyndighet EMA väntas i veckan ge besked huruvida vaccin mot covid-19 kan ges till barn i åldrarna 5–11 år. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tror på tummen upp för Pfizer-Biontechs vaccin.

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här.

På torsdag väntas EMA meddela hur man ser på att ge Pfizer-Biontechs vaccin Comirnaty till yngre barn.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tror att myndigheten kommer att ge grönt ljus för åldersgruppen 5–11 år.

– Det är mycket sannolikt. Jag har inte hört något annat än att det här är planerat, säger han.

Mindre dos

I Sveriges vaccinavtal ingår doser anpassade för barn, enligt Richard Bergström, och en liten leverans väntas redan i december. Doserna skiljer sig något från de doser som ges till vuxna.

– Man ger då en tredjedel av dosen som man ger till vuxna, säger han.

Läs mer: Covidsmittan ökar i Europa: ”Väldigt god idé att vaccinera sig”

EMA godkände innan sommaren Pfizer-Biontechs vaccin för barn mellan 12 och 15 år. I Sverige kom rekommendationen om vaccin för åldersgruppen i höstas.

Huruvida barn i åldrarna 5–11 år kommer att vaccineras i Sverige återstår att se.

– Där får vi avvakta Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Richard Bergström.

Omfattande underlag

EMA har sedan i oktober tittat på om användningen av Pfizer-Biontechs vaccin kan utökas till yngre barn. Enligt Richard Bergström görs bedömningen av vaccin för barn på liknande sätt som för vuxna.

– Man har kanske ännu lägre tolerans för biverkningar. Det finns väldigt låg tolerans för biverkningar generellt sett när det gäller de här vaccinen och toleransen är om möjligt ännu lägre för biverkningar hos barn.

Utifrån den mängd vaccindoser mot covid-19 som har getts runt om i världen menar Richard Bergström att det finns ett bra underlag att titta på när man fattar beslut kring huruvida barn ska få vaccin eller inte.

– Man har väldigt god kunskap och har mer underlag nu än vad man någonsin har haft när det gäller barnvaccin, säger han.

Fakta: Covidvaccin för barn

I maj godkände Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) användningen av Pfizer-Biontechs vaccin till barn som är 12 år och äldre. Sedan oktober har myndigheten granskat huruvida vaccinet även kan ges till 5–11-åringar.

Folkhälsomyndigheten beslutade i september att barn i åldrarna 12–15 år ska erbjudas vaccin mot covid-19.

Till och med vecka 45 hade 214 981 barn i åldrarna 12–15 år i Sverige fått minst en dos, vilket motsvarar 43,5 procent av barnen i den åldersgruppen, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Malin Johanson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer