SAMHÄLLE

Arkeologer har hittat delar av ett antikt tempel på havsbotten

Ett arkeologiskt fynd på havets botten.
Ett av de två altarna som återfunnits på havsbotten.

Två altare från ett arabiskt tempel har hittats i havet utanför södra Italien. Fynden dateras till första hälften av det första århundradet och påminner om tidigare fynd.

Publicerad

I havet utanför hamnstaden Pozzuoli i Italien har arkeologer hittat två romerska altare från ett antikt tempel. Under antiken kallades staden för Puteoli och var en viktig handelsstad i romarriket.

En dykare undersöker ett altare på havets botten.
Marinarkeologer har hittat delar av ett antikt tempel.

– Antikens Puteoli avslöjar en till av sina skatter, vars exakta position var okänd fram tills nu, som vittnar om rikedomen och omfattningen av kommersiella, kulturella och religiösa utbyten i Medelhavsområdet i antikens värld, säger Gennaro Sangiuliano, Italiens kulturminister, i ett pressmeddelande.

De två altarna som hittats tillhörde ett antikt tempel byggt av nabatéerna, ett arabiskt folk som var allierade med romarna. Fynden går att datera till den första hälften av det första århundradet efter att vår tideräkning börjat. I området har nu totalt fem altare och fundament för altare hittats, det första återfanns redan under 1700-talet.