Populärteknik

Forskare hittar ”yellow brick road” på havets botten

Det ser ut som en gul, stenlagd väg på havets botten, 1 000 meter under ytan. ”Vägen till Atlantis” utbrast en av forskarna vid fyndet. Men i själva verket är det troligen rester från gammal vulkanaktivitet.

Publicerad

Upptäckten gjordes med en fjärrstyrd undervattensfarkost i ett område norr om Hawaii. Forskare vid the Ocean Exploration Trust håller på att undersöka det skyddade marina området Papahānaumokuākea och sänder filmer live från arbetet.

I slutet av april publicerade forskargruppen en film på You Tube som visar några höjdpunkter. Där finns ögonblicket när farkosten sveper över vad som ser ut som en gulaktig och stenlagd väg. Forskarna som styr farkosten blir rejält uppspelta.

– Vägen till Atlantis, utbrister en av dem.

– The yellow brick road, säger en annan.

– Det här är galet, säger den första.

Nya upptäckter inom flera fält

I efterhand bedömer forskargruppen att ”vägen” egentligen är ett resultat av mycket gammal vulkanisk aktivitet. Formationen har identifierats som ett sprucket flöde av hyaloklastit, en vulkanisk sten som bildas i högenergiutbrott där många stenfragment lägger sig på havsbotten. De unika 90-graders sprickorna beror troligen på uppvärmnings- och kylningsspänningar från flera utbrott.

Fartyget Nautilus, som expeditionen utgick ifrån.
Fartyget Nautilus, som expeditionen utgick ifrån.

Enligt forskargruppen har det här området aldrig tidigare utforskats. Syftet med undersökningarna är att göra nya upptäckter inom biologi, geologi och arkeologi. Bland annat studerar forskarna mikroorganismer för att få en bättre bild av livet på och inuti de steniga djuphavsbergen.

Ombord på Nautilus fanns flera fjärrstyrda undervattensfarkoster under expeditionen i april. Foto: OET Nautilus Live
Ombord på Nautilus fanns flera fjärrstyrda undervattensfarkoster under expeditionen i april. Foto: OET Nautilus Live

Just expeditionen som pågick under april fokuserades på att bestämma det geologiska ursprunget och åldern för djuphavsbergen för att bättre förstå hur de nordvästra Hawaiiöarna bildades.

Uttrycket ”the yellow brick road” går tillbaka till boken Trollkarlen från Oz av Frank Baum. Men många associerar nog också till Elton Johns album Goodbye Yellow Brick Road från 1973 med låten med samma namn.