Superkamera fångar och identifierar tusentals ansikten på en bild

2019-09-30 15:25  
En man passerar fyra nyinstallerade säkerhetskameror i kinesiska Xuhui-distriktet. Kina beräknas ha omkring 200 miljoner övervakningskameror installerade och siffran väntas öka. Foto: Dave Tacon/Polaris/TT

Kinesiska forskare har utvecklat en kamera med 500 megapixel och ansiktsigenkänning. Det räcker för att fånga tusentals människor på en och samma bild och samtidigt identifiera var och en av dem.

(Uppdaterad)

Med en nyutvecklad 500 megapixel-kamera blir det möjligt att ta panoramabilder som täcker stora ytor och samtidigt har en enorm detaljrikedom. Kameran har utvecklats av kinesiska forskare och kan utgöra ett nästa steg övervakningssamhället, berättar The Next Web.

Tekniken har uttryckligen utvecklats för att användas av det kinesiska försvaret, militären och "för allmänhetens säkerhet".

Kina beräknas redan i dag ha omkring 200 miljoner övervakningskameror installerade, en siffra som väntas öka till 626 miljoner till 2020. Den nya superkameran ses som ett led i en vidare övervakning.

Läs mer: Så använder Kina ny teknik för total social kontroll

I kombination med ansiktsigenkänning utlovas kameran kunna fånga "tusentals ansikten på en arena i perfekt detalj och generera ansiktsdata till molnet medan det lokaliserar ett specifikt mål på ett ögonblick".

Ania Obminska

Mer om: Kina Övervakning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt