RYMDEN

Upphittat föremål kan vara del från en indisk raket

Föremålet som har hittats på en strand i Australien.
Föremålet som har hittats på en strand i Australien.

Ett stort föremål som har sköljts upp på strand i västra Australien kan komma från en indisk raket, enligt landets rymdmyndighet

Det cylinderformade föremålet är ungefär lika stort som en mindre bil och hittades på en strand nära Green Head norr om staden Perth på landets västkust.

Den australiska rymdmyndigheten uppger att den har kontakt med andra rymdorganisationer för att identifiera föremålet, som delvis tycks vara tillverkat av ett vävt material.

"Föremålet kan komma från en främmande rymdfarkost och vi har kontakt med våra globala motsvarigheter som kanske kan ge mer information", twittrar myndigheten.

Andrea Boyd från Europeiska rymdorganisationen (ESA) uppger att hennes kollegor tror att föremålet som spolats upp från Indiska oceanen föll från en indisk raket när de skickade upp en satellit.

– Vi är ganska säkra på att det, baserat på formen och storleken, är en överdel till en motor från en indisk raket som har används för flera olika uppdrag, säger hon till Australian Broadcasting Corporation (ABC).

Den raket det skulle handla om är en PSLV-raket (Polar Satellite Launch Vehicle). På Twitter läggs fram bilder för att visa likheten.

Tredje och fjärde raketsteget i indiska raketen PSLV-C45.
Tredje och fjärde raketsteget i indiska raketen PSLV-C45.

I fredags sköt Indien upp månfarkosten Chandrayaan-3, landets tredje månexpedition. Men föremålet i Australien har troligen inte med den uppskjutningen att göra, då den sköts upp med en annan typ av raket, LVM3.

Området kring föremålet är avspärrat. Polismyndigheten i västra Australien uppger att föremålet har genomgått en kemisk analys och inte är farligt för allmänheten.