RYMDEN

Lyckad uppskjutning för Indien – Chandrayaan-3 ska till månen

Den indiska månlandaren är nu påväg.
Den indiska månlandaren är nu påväg.

Under fredagen sköts en indisk rymdraket upp – i toppen bar den med sig en ny månlandare. Indiens rymdstyrelse vill ha revansch efter att den förra landaren kraschade 2019.

Publicerad

Indien ska återigen till månen. Under fredagen sköts en LVM3-raket upp från Sriharikota, Indien. I toppen på raketen fanns Chandrayaan-3, landets tredje månuppdrag.

Chandrayaan-3 bär med sig en månlandare samt en rover. Landaren bygger på den förra landaren med namnet Vikram som under Chandrayaan-2 kraschade nära månens sydpol. 

Nu är Chandrayaan-3 på väg och med har den flera vetenskapliga instrument. Ett ska mäta värmeledningsförmågan och temperaturen på månens yta och ett annat ska mäta seismisk aktivitet. Det finns även en langmuirsond som ska undersöka månens plasmamiljö. 

Månlandaren har också en retroreflektor som ska låta forskare på jorden mäta avståndet till månen med hög noggrannhet.

Chandrayaan-3.
Chandrayaan-3.

Med är en rover som ska leta efter vatten 

Inuti månlandaren finns också en rover som vid lyckad mjuklandning på himlakroppen ska rullas ut för att undersöka månytan. Rovern bär med sig instrument för att leta efter och undersöka särskilda ämnen på månen.

Indiens första månuppdrag, Chandrayaan-1, sköts upp 2008 och bar med sig en sond som placerades i omlopp runt månen. Genom den sonden lyckades Indien hitta bevis på att det finns vatten, i form av is, på månen.

Chandrayaan-2, landets andra uppdrag till månen, bar med sig en sond som fortfarande är i omlopp runt månen samt en månlandare. Tanken var att landaren skulle landa mjukt på månen i september 2019 men när farkosten var 2,1 km från ytan förlorade ISRO kontakten med den.