RYMDEN

Svenska astronauten blir ”försöksperson” i rymden – om sömn och dna-påverkan

fyra astronuater i grå tröjor.
De fyra astronauterna som snart ska till rymden.

Den svenska astronautens resa till den internationella rymdstationen närmar sig. Tillsammans med tre andra stridspiloter åker han upp till rymden. Dels för att sova, dels för att undersöka blixtar och analysera atmosfärprover.

Publicerad

I november 2022 presenterade den europeiska rymdorganisationen Esa sina nya astronauter. Svenska Marcus Wandt presenterades då som reservastronaut vilket innebar att det inte fanns några planerade flygningar för honom utan att han kunde kallas in vid behov.

Under 2023 blev det dock klart att Marcus Wandt faktiskt skulle få åka upp i rymden, och då som den första projektastronauten någonsin. Siktet är inställt på en resa redan i januari 2024 vilket i slutändan innebär att han enbart kommer att ha haft drygt ett år att göra sig redo för rymden.

– Det har gått väldigt fort. Men jag känner mig väldigt säker, och träningen har varit bra. Fokuset har varit att få till de viktigaste delarna först. När det kommer till min träning är det lite bakvänt, jag gör uppdragsträningen först och sedan bygger vi på det extra som jag inte hade med mig från Esa från början. Men min bakgrund som ingenjör, stridspilot och testpilot har hjälpt mig att ta till mig informationen, sade Marcus Wandt under en digital pressträff.

Nu har de olika forskningsprojekten som Sveriges nya astronaut ska genomföra presenterats. Marcus Wandt kommer att vara del av nio olika forskningsprojekt. Både under sina runt två veckor på den internationella rymdstationen ISS och när han har återvänt till jorden.

Blixtar, sömn och arkitektur

Flera av experimenten handlar om hur människor påverkas av att vara i rymden. Bland annat ska effekten av rymdresan på Marcus Wandts neurala stamceller, dna och bendensiteten undersökas. Data ska samlas in om vad som sker väl i rymden och om påverkan och effekterna fortsätter efter att han kommit tillbaka till jorden.

Marcus Wandts kommer också att sova med särskild utrustning för att övervaka hur kroppen påverkas av att sova i mikrogravitation. Den danska astronautem Andreas Mogensen som är på ISS och som Marcus Wandt kommer att samarbeta med på rymdstationen gör deltar även han i experiment med sömnfokus.

Marcus Wandt.
Marcus Wandt.

Utöver påverkan på människokroppen handlar forskningen om att analysera luftprover från atmosfären på ISS och att undersöka hur arkitektoniska val i rymdmiljö påverkar astronauters fysiska och psykiska välmående.

Marcus Wandt deltar även i studier av blixtar i de övre delarna av åskmoln, utvecklingen av en ai-kompanjon för astronauterna samt en teknik för att personer utan medicinsk träning ska kunna samla in bra ultraljudsdata.

Fyra stridspiloter flyger under Ax-3

Marcus Wandt flygning till ISS kallas Axiom-3 eller Ax-3 och är det tredje uppdraget som anordnas av bolaget Axiom Space. Med ombord på Dragon-farkosten utöver svensken är även Michael López-Alegría, Walter Villadei och Alper Gezeravcı. Alla fyra har bakgrunder som stridpiloter.

– Att vi har den gemensamma bakgrunden har stärkt gruppen. Man kan se det till exempel när vi tränar för nödsituationer eller när vi får överraskningsmoment i träningen att vi har samma tankegångar och tar oss an checklistor på sammas vis och hjälper varandra, sade Marcus Wandt under pressträffen.

Michael López-Alegría är en rutinerad rymdfarare med sina fem tidigare resor. Han är också den Nasa-astronaut som har spenderat mest tid på rymdpromenader någonsin. Walter Villadei är överste i det italienska flygvapnet och genomförde en flygning med Virgin Galactic tidigare under året. Alper Gezeravcı kommer att bli den första turkiska astronauten någonsin.