RYMDEN

Svensk astronaut till rymden tidigast 2024: ”Vi är oerhört stolta och glada”

Marcus Wandt kommer vara Sveriges nästa person som åker till den internationella rymdstationen för att delta i forskningen där.
Marcus Wandt kommer vara Sveriges nästa person som åker till den internationella rymdstationen för att delta i forskningen där.

Sveriges nya astronaut Marcus Wandt åker till den internationella rymdstationen (ISS) tidigast 10 januari 2024 tillsammans med tre astronautkollegor.

Publicerad Uppdaterad

Nu är det bestämt när och med vilka Sveriges nya astronaut Marcus Wandt kommer att resa till den internationella rymdstationen (ISS).

Resan är planerad till tidigast 10 januari 2024 och arrangeras av Axiom Space tillsammans med Nasa och Spacex. Besättningen består av fyra personer. Utöver Marcus Wandt är det uppdragsspecialist och befälhavare Michael López-Alegría, pilot Walter Villadei, samt uppdragsspecialisten Alper Gezeravci. 

Uppdraget kallas Munin

Marcus Wandts uppdrag kallas för Munin inom den europeiska rymdorganisationen Esa.

Planen är att Marcus Wandt ska vara i rymden samtidigt som den danska astronauten Andreas Mogensen som reste till den internationella rymdstationen i augusti, hans uppdrag kallas för Hugin. Uppdragen, döpta efter Odens två korpar, inkluderar diverse europeiska samt nationella forskningsexperiment. 

– Vi är oerhört stolta och glada över att Marcus Wandt nu fått sitt uppdrag och sin besättning. Genom Marcus resa är Sverige med och förnyar den europeiska bemannade rymdfarten i grunden. Det finns nu fler vägar ut i rymden än någonsin tidigare och det svenska samarbetet som legat till grund för resan visar det stora intresset för rymden och dess stora potential säger Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen i ett pressmeddelande.

Marcus Wandt är anställd som projektastronaut hos Esa och genomgår nu träning för att uppnå krav och få de certifieringar som krävs för att han ska vara redo för rymdfart. 

Resan kommer att ske med hjälp av en Falcon 9-raket och en Dragon-kapsel och uppskjutningen blir från Nasas Kennedy Space Center i Florida. Datumet, som i dag är satt till den tionde januari, kan komma att justeras.