RYMDEN

Amerikanska flygvapnet investerar stort i atomdriven rymdfarkost

En konceptbild på en atomdriven rymdfarkost framtagen av Los Alamos National Laboratory.
En konceptbild på en atomdriven rymdfarkost framtagen av Los Alamos National Laboratory.

Det amerikanska flygvapnet investerar i utvecklingen av en atomdriven rymdfarkost. Lockheed Martin får 33,7 miljoner dollar, runt 350 miljoner kronor, för ett koncept som bygger vidare på Nasa-forskning.

Publicerad Uppdaterad

Lockheed Martin har vunnit ett kontrakt värt 33,7 miljoner dollar för att utveckla atomdrift till rymdfarkoster. Pengarna kommer från USA:s flygvapens forskningslabb och är en del av projektet Joint Emergent Technology Supplying On-Orbit Nuclear (Jetson).

Målet med projektet är att ta fram teknik för strömförsörjning och framdrivning av rymdfarkoster. Konceptet bygger på en fissionsreaktor som ska startas upp i rymden. Den alstrade värmen från reaktorn ska sedan omvandlas till elektricitet av en stirlingmotor.

Stirlingmotorn ska kunna ge mellan 6 och 20 kW som ska driva teknik i diverse nyttolaster eller användas för framdrivning av farkoster med hjälp av jonmotorer likt de som bolaget redan använder till sina LM2100- satelliter.

Bolaget skriver att tekniken kommer att ge fyra gånger mer än vad konventionella solpaneler ger för liknande farkoster. Som kärnreaktor betraktat är det dock en liten sådan, jämförelsevis har Oskarshamn 3 en maximal effekt på 1 450 MW.

Lockheed Martin ska samarbeta med Space Nuclear Power Corp och BWC Technologies Inc för att ta fram tekniken. Reaktorn som ska konstrueras bygger på Nasas tidigare reaktor Krusty.

– Utvecklingen av kärnfission för rymdtillämpningar är nyckeln för att introducera teknik som dramatiskt kan ändra hur vi rör oss i och utforskar rymden, säger Barry Miles, ansvarig för Jetson-programmet hos Lockheed Martin, i ett pressmeddelande.

Bolaget har vunnit tidigare kontrakt

Lockheed Martin vann även i somras kontraktet att få utveckla den atomdrivna rymdfarkosten till Draco-programmet. Draco står för Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations och är ett projekt som driv av den amerikanska myndigheten för försvarsutveckling och forskning, Darpa.

Även Nasa är med i Draco-projektet. Förhoppningen är att kunna testa den atomdrivna farkosten i rymden så snart som 2027. För Nasa är framdrivning med hjälp av kärnreaktorer en av de primära kandidaterna för längre resor, exempelvis till Mars.

Kontraktet inom Jetson-projektet tillkännagavs tidigare under hösten. Utöver Lockheed Martin tilldelades de amerikanska bolagen Intuitive Machine 9,4 miljoner dollar och Westinghous Government Services knappa 17 miljoner dollar. Även de för att ta fram teknik för atomdrivna rymdfarkoster.