Test: Nothing Ear (1) – Coola. Men man siktade väl på mer än ok?

2021-10-06 07:00  

Nothing Ear 1 är här. Ett par dunderhajpade true wireless-hörlurar med aktiv brusreducering. Lever de upp till snacket? Inte fullt ut, tycker Viktor Krylmark som har testat dem.

Nothing Ear (1), vad är grejen? 

Den svenska techstjärnan Carl Pei lämnade i slutet av förra året mobiltillverkaren Oneplus. I början av 2021 berättade han om sitt nya företag: Nothing. Ett gåtfullt bolag som tidigt påstod att de skulle tillverka konsumentnära teknik, ”en rad olika produkter”.  

Första produkten blev ett par trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering (ANC). När Pei berättade om hörlurarna passade han också på att berätta om företagets högt flygande planer.  

– Vi bygger ett ekosystem av smarta enheter. Vi börjar med enklare prylar som hörlurar, men vi kommer att släppa flera produkter under året. På sikt vill vi att enheterna ska kommunicera med varandra, sa Pei i en intervju med Bloomberg i februari.

Det har aldrig hänt med några andra hörlurar jag har testat.

Tidigare har Carl Pei berättat om slutmålet med företagets produkter: att tekniken blir så integrerad hos användarna att den inte märks. Vi får se hur det blir med den saken. 

Om Oneplus under Pei en gång i tiden var duktiga på att bygga hajp så kan man ju lugnt säga att även Nothing har ett väloljat hajpmaskineri. Hur vet jag det? 

Ja, till exempel blev stoppad på stan av en person som ville veta vad jag tyckte om Ear (1), när jag hade dem på mig. Det har aldrig hänt med några andra hörlurar jag har testat.  

Hörlurarna då? 

Det är tydligt att Nothing försöker utmärka sig om den coola kissen i stan. Det är mystiska lådor, det är ett helt transparent laddningsetui och minimalistisk font. Färgerna svart, vitt och rött är genomgående. Blandat med transparent plast. Cyborgmätaren slår i taket! Helt klart unik design.  

Det är svårt att inte dra paralleller till Oneplus. Som på lite samma manér gav sig in på mobilmarknaden. Hajpen och coolheten fanns där. Så även ett gäng, eh, tillkortakommanden. 

Nothings hörlurar låter helt okej. Ljudet är klart, men basen är platt. Jag kanske är snobbig, men jag hade liksom förväntat mig mer i och med samarbetet med svenska Teenage Engineering. Den aktiva brusreduceringen reducerar tyvärr inte så mycket brus. Och hörlurarna saknar stöd för röstassistent. 

Hörlurarna Nothing Ear (1) tillsammans med den transparenta laddningsasken. Foto: Nothinig

På utsidan av hörlurarna sitter två touchplattor. Med dessa styr du hörlurarna. De är lätta att hitta (det är verkligen inte självklarhet i true wireless-världen) och jag tycker att hörlurarna snabbt förstår vad jag vill när jag duttar på plattorna.  

Själva gummipluggen (kommer i tre storlekar) man sätter i örat är lik den som Apple har i sina Airpods Pro, inte helt rund utan lite avlång på höjden. Och hörlurarna sitter helt okej. Inte som berget som flera andra hörlurar jag har testat. Men vid stillasittande rör de sig inte ut fläcken. Är jag ute och går far de gärna lite och jag måste lägga dem till rätta både nu och då. Kanske påverkar detta hur det omgivande ljudet läcker in onödigt mycket. 

Jag uppskattar att hörlurarna har autopausfunktionen som uppstår när jag tar ur ena luren ur örat. Men lite synd att man då får funktionen med autostart när man tar på sig hörlurarna direkt från laddningsasken på köpet. För den hatar jag. Det är nämligen inte jätteofta som jag vill fortsätta lyssna där jag slutar efter ett uppehåll på några timmar. Jaha, men de funktionerna hänger väl inte ihop? Jo, för vill man ha den ena så får man även den andra då de är ihopbakade i Nothings app.

Läs mer: Test: Samsung Galaxy Buds 2 – ”Låter bra, men har ett stort minus”

Appen då? Den är snygg (ja, de kan ju det här med design) och enkel att navigera. Jag gillar att det finns en sektion med FAQ. Där svarar Nothing på frågor om brusreducering, hörlurarna, och så vidare. En fin service, det är långt ifrån alla som kommer med stor kunskap om hörlurar bara för att man råkar vilja ha ett par trådlösa diton. Appen är däremot lite klen när det kommer till justering av equalizer och funktioner i touchplattorna. Rum för förbättring alltså.  

Nothing Ear (1) utlovar lyssningstid på upp till 5 timmar. Tillsammans med laddningsasken blir det 34 timmar totalt. En snabbladdning om 10 minuter ger dig 8 timmars lyssning. Det får ändå anses som bra. När det kommer till telefonsamtal så hör personen jag pratar med mig bra.

Omdöme Nothing Ear (1) 

Hörlurarna kostar runt 1 200 kronor. Det är inte de dyraste hörlurarna på marknaden. Inte heller de billigaste. Prismässigt ligger de alltså lite mittemellan och jag tycker att det är vad man får också. ANC:n är klen, ljudet är rent. De sitter skönt och mikrofonen fungerar bra. Men röstassistent får du klara dig utan. Men känslan är ändå att det finns potential här. 

Här är Nothing fortfarande kvar på visionstadiet.

Men vad kul det är med en tillverkare som spänner bågen ändå. Upplevelsemässigt och designmässigt är det här unikt. 

Lyckas Pei få Nothing att bli lika vassa på teknik som design har vi här en sylvass utmanare i framtiden. Då får storspelare som Sennheiser och Sony växla upp om de ska hänga med. 

Och vad gäller drömmen om att ”tekniken blir så integrerad hos användarna att den inte märks”. Ja, här är Nothing fortfarande kvar på visionstadiet.

Fakta: Nothing Ear (1) 

Bluetooth: 5.2.

Batteritid: 5 timmar, som kan bli 34 timmar med laddningsasken.

Element: 11,6 mm

IP-klassning: IPX4 (svett- och vattentålig)

Vikt: 4,7 gram per lur. 

Pris, cirka: 1200 kronor

Lanserade: 2021.

Viktor Krylmark

Mer om: Hörlurar Test

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt