Studie: Storskalig utbyggnad av vindkraft ger klimatpåverkan

2018-10-05 14:01  
En forskargrupp vid Harvard har jämfört vad en storskalig utbyggnad av vindkraft respektive solkraft i USA skulle innebära. Foto: AP Photo/Eric Gay/TT

En storskalig utbyggnad av vindkraften i USA kan leda till lokal uppvärmning. Och det skulle ta hundra år innan minskade utsläpp från fossila bränslen kompenserar för temperaturhöjningen. Det visar ny forskning.

En forskargrupp vid Harvard har jämfört vad en storskalig utbyggnad av vindkraft respektive solkraft i USA skulle innebära.

Med hjälp av egenutvecklade datormodeller simulerade de en utbyggnad av vindkraft över en tredjedel av kontinentala USA:s landyta. Det skulle ge en elproduktion som motsvarar dagens användning i landet.

Läs mer: 2 500 vindkraftverk ska bort i Danmark

Forskarna kom fram till att en sådan vindkraftsutbyggnad skulle leda till en temperaturhöjning i USA om 0,24 grader Celsius på grund av att vindturbiner omfördelar värmen i luften.

– Vind slår kol hur man än mäter miljöpåverkan, men det betyder inte att dess påverkan är försumbar. Vi måste snabbt ställa om från fossila bränslen för att få stopp på koldioxidutsläppen. När vi gör det måste vi välja mellan olika lågfossila tekniker som alla har en del social och miljömässig påverkan, säger David Keith, en av rapportförfattarna, till Cell Press.

Solkraftens klimatpåverkan ungefär tio gånger mindre

Vindturbiner påverkar luftens flöde och omfördelar värme och fukt, vilket påverkar klimatet. Enligt forskargruppen är deras datormodell den mest korrekta hittills för att avgöra hur ökad vindkraft skulle påverka klimatet.

Simuleringarna visade att det skulle ta 100 år innan uppvärmningseffekten vägs upp av minskade växthusgasutsläpp från fossila bränslen.

Läs mer: Havsbaserade vindkraftverket först över 10 MW

– Vindkraft har en omedelbar direkt klimatpåverkan, medan dess förtjänster byggs upp långsamt. Om ditt perspektiv är de kommande tio åren har vindkraft i vissa avseenden mer klimatpåverkan än kol eller gas. Om ditt perspektiv är de kommande tusen åren är vindkraft enormt mycket renare än kol eller gas, säger David Keith.

I tidigare studier har forskare observerat att vindparker leder till lokal uppvärmning. David Keith och hans kolleger jämförde sina simulerade uppvärmningsdata med observationer och såg en grov överensstämmelse.

Harvardgruppen jämförde också vindkraftens klimatpåverkan med tidigare uppskattningar av solkraftens klimatpåverkan. Vid samma mängd producerad el kom de fram till att solkraftens påverkan blir ungefär tio gånger mindre än den från vindkraften.

"Ska inte ses som kritik av vindkraft"

Men båda energikällorna har sina för- och nackdelar.

– Solkraftsparker är täta, medan mark mellan vindturbiner kan användas för jordbruk, säger Ian Miller, försteförfattare på studien, till Cell Press.

Läs mer: Så kan klimatutsläppen halveras till 2030

Simuleringarna har inte inkluderat någon global påverkan på klimatet. Därför är det osäkert hur en amerikansk storskalig utbyggnad av vindkraft skulle påverka klimatet i andra länder.

– Vårt arbete ska inte ses som en fundamental kritik av vindkraft. En del av vindkraftens klimatpåverkan kan vara gynnsam. Arbetet ska snarare ses som första steget mot att mer seriöst ta itu med denna påverkan, säger David Keith.

Forskarnas resultat har nyligen publicerats i tidskriften Joule.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt