Så mycket kostar Mercedes första elbil EQC

2019-05-08 10:19  

En premiär – och sannolikt inledningen på ett priskrig. När Mercedes ger sig in i elbilssegmentet gör man det till ”lågpris”. EQC kostar åtminstone rejält mycket mindre än konkurrenterna.

I fjol slog Mercedes på stora trumman när man lanserade EQC i Stockholm. Men till skillnad från exempelvis Tesla valde de att hålla kunderna på halster – och först nu har tyskarna öppnat orderböckerna. 

Så vad får man då betala för ett stycke eldriven Mercedes? Jo, faktiskt startar EQC 400 4Matic på "bara" 798 900 kronor. Alltså en bra bit under de 885 000 kr som Audi tar för E-tron och de 879 900 kr Jaguar vill ha för I-Pace. Verkar det upplagt för ett priskrig? 

Svaret är nja. Att prislappen startar lågt jämfört med konkurrenterna är en sak. Men för de pengarna är det tygklädsel och enklare standard som gäller. En mer rejält utrustad bil klättrar snabbt iväg, och även om det rör sig om rejält höga summor är priset dock konkurrenskraftigt.

Läs mer: Tesla har kört om Volkswagen i Norge

De som slår till på ett exemplar får en elbil som klarar upp till 40 mil på en laddning. EQC ska kunna laddas från 10 till 80 procent på 40 minuter och även vara en förnämlig dragbil med upp till 1 800 kilos maxlast. 

Redan från instegspriset finns det röststyrda infotainmentsystemet MBUX, led-strålkastare, backkamera och parkeringsassistent. De som vill utnyttja dragvikten får sätta i ett extrakryss (och betala 11 100 kr) och vill man ha toppstereo, heads-up display och 360-graders kamerasystem är det ytterligare kryss som gäller.

På tillvalslistan ligger även förarassistanspaketet, där adaptiv farthållare, dödavinkel-varnare, fotgängarvarnare med mera ingår, vilket kan tyckas snålt för den här typen av bil.

Läs mer: Peugeot gör sig redo för en laddad comeback

Leveranserna kommer dra igång under sista kvartalet, men Mercedes säger att de i år kommer att ha en ganska snål tilldelning. Ny Teknik har provkört bilen och under nästa vecka kommer körintryck och recension.

Fakta Mercedes-Benz EQC 400 4Matic

Pris: Från 798 900 kr

Motor: Två elmotorer

Max effekt: 300 kW – 408 hästkrafter

Max vridmoment: 765 Nm

Topphastighet: 180 km/h

Acceleration: 0-100 km/h 5,1 sekunder

Räckvidd: 417 km WLTP-cykeln

Energiförbrukning: 1,97 - 2,08 kWh/mil

Bromskraftsåtervinning: Upp till 200 kW

Max dragvikt: 1 800 kg

Felix Björklund

Mer om: Elbilar Mercedes

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt