Robotadvokat granskar affärsavtal – ersätter jurister

2018-06-15 08:40  

Ny svensk "robotadvokat" bygger på IBM:s Watson. "Den gör en analys av avtalet, kollar om något saknas eller är konstigt skrivet.” Nu får ai:n Vinnovastöd.

Vinnova beviljar närmare två miljoner kronor till Virtual Intelligende VQ, en legal tech-firma som utvecklar ett ai-verktyg för avtalstolkning och juridisk analys.

Deras ai-plattform kallad True Agreement bygger på maskininlärning och granskar affärsjuridiska avtal.

– True Agreement gör en snabbanalys av om avtalet följer svensk standard. Den kollar om något saknas, om någon klausul är konstigt skriven, och så vidare, och levererar ett besiktningsprotokoll, säger Helena Hallgarn, medgrundare till Virtual Intelligence VQ.

Läs mer: MIT:s ai lärde sig att se genom väggar

Även detta är ett förhållandevis standardiserat arbete som brukar utföras av yngre, biträdande jurister. Enligt Helena Hallgarn ska True Agreement genomföra analysen snabbare och mer konsekvent än vad en människa kan göra.

– Men våra tjänster syftar inte till att ta bort juristerna. Snarare vill vi använda kraften i tekniken till att frigöra deras tid och energi till lite mer krävande uppgifter, och till att låta dem fokusera på rätt saker, säger hon.

True Legal bygger på lösningar från IBM.

– Vi har använt deras Watsontjänster och bollat en hel del idéer med IBM. Nu handlar det om att bygga ihop komponenterna och få kontroll över hela systemet, säger Helena Hallgarn.

Läs mer: Domstolar vill satsa miljoner på säkerhetsteknik

Sedan tidigare erbjuder företaget Virtual Intelligence VQ den juridiskt intelligenta tjänsten VQ Legal, som tillhandahåller dokument för affärsjuridik.

– VQ Legal är egentligen en liten robotadvokat i sig. Den skapar dokument som behövs i relativt standardiserade affärsjuridiska ärenden, en uppgift som traditionellt utförs av biträdande jurister. Vi har gått ut med tjänsten successivt sedan 2012, och i dag används den av de flesta större affärsjuridiska byråerna i Sverige, säger Helena Hallgarn.

I fjol tilldelades Virtual Intelligence VQ utmärkelsen Swedish Legal Innovation Award, för sin utveckling av VQ Legal.

I motiveringen skrev juryn bland annat: ”När tiden nu blivit mogen för rådgivare att använda sig av ai tar VQ ett stort kliv framåt och utvecklar tillsammans med IBM och två advokatbyråer ett svenskt alternativ till de internationella leverantörerna.”

Inom ramarna för regeringens nylanserade, tioåriga miljardsatsning på artificiell intelligens, har Vinnova gett Virtual Intelligence VQ 1,9 miljoner kronor i stöd till True Agreement-projektet.

– Vi har byggt en prototyp, och nu handlar det om att produktifiera. Närmast ska Vinnovapengarna användas till att förbereda upplägget så vi kan sätta full fart under sommaren, säger Helena Hallgarn.

Virtual Intelligence VQ

Ett legal tech-bolag som utvecklar lösningar för att digitalisera juristbranschen. Sstartades 2010 av juristerna Helena Hallgarn och Ann Björk, som tidigare arbetat tillsammans på advokatbyrån Vinge.

Har bland annat tilldelats Legaltechs innovationspris Swedish Legal Innovation Award för sin juridiskt intelligenta tjänst VQ Legal.

På kundlistan finns advokatbyråer som Vinge, Mannheimer Swartling, Hamilton och DLA.

Tommy Harnesk

Mer om: Robotar AI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt