Renewcells biobaserade material kan ersätta miljöboven polyester

2022-01-10 14:29  

Råvaran är precis som tidigare en massa av återvunnen bomullsfiber. Men resultatet är något nytt. Svenska Renewcell har tagit fram ett möjligt alternativ till siden och polyester.

Renewcell har tidigare tillverkat stapelfiber av återvunnen bomull. Det är klippta fibrer med en bestämd längd som kan spinnas till garn. Nu har bolaget visat att de också kan framställa ett viskosfilamentgarn i stor skala av den egenutvecklade råvaran Circulose.

– Viskosfilament är en kontinuerlig fiber som kan göras så lång man vill ha den. En av fördelarna med det är att garnet blir starkt, och att tråden blir starkare än stapelfiber. Materialet kan därför användas för att göra produkter som ska kännas lite lyxigare, som siden, men också i sportkläder som ett biobaserat alternativ till polyester (som är ett syntetiskt, oljebaserat material, reds. anm.), berättar Harald Cavalli-Björkman, tillväxtchef på Renewcell.

Bolaget testade att framställa materialet i labbskala 2020 och kunde då visa att metoden fungerade. Men mängderna var små, endast något kilo. Nu kan Renewcell alltså visa att metoden fungerar för tillverkning i tonskala.

Läs mer: H&M-backade Renewcell går till börsen – storsatsning på ny fabrik

Renewcell kan nu framställa ett viskosfilamentgarn i stor skala av den egenutvecklade råvaran. Foto: Renewcell

Processen kräver ingen ny eller förändrad utrustning, vare sig för Renewcell eller deras kunder. Tanken är att man ska kunna använda den teknik som redan finns på plats i den konventionella värdekedjan. Men det kommer att dröja innan materialet når marknaden. 

– Vi jobbar med ett par varumärkespartners för att utveckla färdiga produkter. Men vi har ingen tid satt för när de kommer att finnas ute, säger Harald Cavalli-Björkman.

Det som ligger närmast till hands är att erbjuda den nya biobaserade produkten för att ersätta andra viskosfilament. Att ersätta polyester kommer att ta längre tid.

Harald Cavalli-Björkman, tillväxtchef på Renewcell. Foto: Renewcell

– Det återstår mycket utveckling för att viskosfilamentet som substitut till polyester ska slå igenom. Det kommer att finnas i lite dyrare plagg först. Det vi kan presentera nu ser vi som ett lovande första steg. Sedan måste man nog jobba mer med att trycka tillbaka polyestern, som tycks ha tagit andelar som biobaserade material har förlorat eftersom polyester har varit ett billigare alternativ, säger Harald Cavalli-Björkman.

Läs mer: Siptex ger tonvis med kläder och tyger ett nytt liv

På Renewcell är det stora fokuset just nu att få allt på plats i den nya anläggningen i Ortviken utanför Sundsvall, där bolaget ska producera 60 000 ton av sin massa varje år. 

Planen är att få igång produktionen där under andra kvartalet 2022. I dagarna får ett 60-tal nyrekryterade operatörer sin introduktion. 

– Vi säljer redan vår produkt kommersiellt, men nu tar vi steget till en tillverkning i verkligt stor skala. Vi behöver leverera stora volymer för att fylla behovet, säger Harald Cavalli-Björkman. 

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt