Polska bolag satsar på mini-kärnkraftverk

2021-09-03 16:07  
Kolkraftverket Pątnów i centrala Polen. Foto: Alik Keplicz_TT

Kolkraftsdominerade Polen saknar än så länge kärnkraftverk. Men nu satsar två av landets rikaste personer på att bygga fyra till sex mini-reaktorer vid kolkraftverket Pątnów.

Det är Zygmunt Solorz, ägare av energibolaget ZE Pak, och Michał Sołowow, som äger kemijätten Synthos, som går ihop i en gemensam satsning på små och modulära kärnreaktorer, så kallade SMR:er. Målet är att få igång fyra till sex sådana reaktorer vid kolkraftverket Pątnów i centrala Polen, skriver de i ett pressmeddelande.

– Polen är Europas tillverkningscentrum, det kräver utsläppsfri och stabil tillförsel av energi. Om vi vill fortsätta att utvecklas i en snabb takt och bli ett mer förmöget samhälle, och fortsätta att attrahera utländska investeringar, så måste vi ha tillgång till attraktivt prissatt energi, säger Michał Sołowow i pressmeddelandet.

Kolkraftverket Pątnów ägs av ZE Pak och har levererat el i årtionden, framställt av brunkol från intilliggande dagbrott. Anläggningen består av fyra kraftverk och har en total kapacitet om 1 118 MW. Men förra året meddelade ZE Pak sina planer på att sluta med kolkraft till 2030.

”Konkurrerar inte med statens planer”

Genom valet av Pątnów som plats för de nya mini-reaktorerna bedömer bolagen att planerna har goda chanser att fullbordas. Där finns redan den nödvändiga infrastrukturen för elöverföring.

Pątnów-verket har också pekats ut av regeringen som en möjlig plats för stora kärnkraftverk i framtiden. Men det ser inte ZE Pak som något hinder för sina egna ambitioner med mini-reaktorer.

– Våra planer konkurrerar inte med statens planer. SMR:er kommer inte att ersätta statens storskaliga kraftverk, men kan bli ett utmärkt komplement till dem och gradvis ersätta en del av kraften som genereras från fossila bränslen. I en nära framtid kan SMR:er hjälpa till att kompensera för bristen på tillgänglig kapacitet i elsystemet, vilket är resultatet av att kolkraftverk tas ur drift och elbehovet ökar, säger Piotr Woźny, vd på ZE Pak, i pressmeddelandet.

De båda bolagsägarna avser att bilda ett så kallat joint venture för verksamheter inom kärnkraft. De satsar på att bygga reaktorer baserade på GE Hitachis modell BWRX-300.

Sex nya kärnkraftsreaktorer på 20 år

BWRX-300 är en vattenkyld SMR med naturlig cirkulation och passiva säkerhetssystem. En enhet kan generera 300 MW el. Enligt GE Hitachi kan den kylas passivt i minst sju dagar utan el eller handgrepp från operatörer.

Förra året inledde Synthos en tillståndsdialog med den polska strålsäkerhetsmyndigheten om möjligheterna att bygga en flotta av mini-reaktorer från GE Hitachi i Polen, rapporterar World Nuclear News.

Polen har länge varit tungt beroende av kol för att få värme och el. Men nu jobbar landets styre på en omställning. 2049 ska alla landets kolgruvor stängas.

I stället förlitar sig Polen på kärnkraft, havsbaserad vindkraft och ökad användning av naturgas, enligt regeringens energistrategi. Där ingår sex kärnkraftsreaktorer som ska byggas under de närmaste 20 åren.

Linda Nohrstedt

Mer om: Kärnkraft SMR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt