Nya krav från arbetstagare – ”Ny relation mellan anställd och arbetsgivare”

2022-11-20 07:00  
Anställda i allt högre utsträckning söker meningsfullhet, flexibilitet och möjligheten att arbeta på distans. Foto: Pexels

Efter pandemin ställer arbetstagarna nya krav och relationen mellan anställd och arbetsgivare har stöpts om.

Det är Katy George, senior partner vid det globala och inflytelserika McKinsey & company, som drar slutsatserna i en text i Harvard Business Review. Som underlag har hon undersökningar gjorda av just Mckinsey som visar att tre arbetsplatstrender accelererade under pandemin:

Att anställda i allt högre utsträckning söker meningsfullhet, flexibilitet och möjligheten att arbeta på distans.

Det gamla vanliga – hög lön och befordran – ska inte glömmas bort av arbetsgivare, skriver Katy George. Men en stor del av ”talangerna” på den del av den amerikanska arbetsmarknaden där företagen slåss om kompetensen vill ha betydligt mer än så.

Det handlar om en slags omförhandling av relationen mellan anställd och arbetsgivare.

Förvisso är sämre tider på ingång med fler uppsägningar. Men i de delar av arbetsmarknaden där kampen om kompetensen är som störst, där lär de nya trenderna, och kraven från de anställda, bestå, tror George.

Lön spelar roll – men det gör mening också

Hon hänvisar bland annat till en Mckinsey-undersökning som visar att om en anställd finner sin arbetsplats tråkig, menlös eller oangenäm så spelar det ingen roll vilken lön eller befattning den har. Företaget kommer oavsett ha svårt att behålla den personen.

Läs mer: Civilingenjören sa upp sig – satsar på humanitärt ingenjörsarbete utomlands

Det kan visserligen se ut som att en del framstående företag och företagsledare inte är med på båten. Som Elon Musk, som gjort sig känd för uttalanden som tyder på ett slags förakt mot distansarbete och för att emellanåt behandla anställda som vore de förbrukningsvaror. Som när han skällt ut anställda offentligt i sociala medier och när Twitteranställda häromveckan sades upp per mejl.

Men enligt Katy George kommer de nya förhållandena tvinga fram förändringar, och en medvetenhet om vad personalen kräver:

• Företag ändrar sitt sätt att söka personal – från att studera utbildningsresuméer till att söka mer praktiska färdigheter. På Mckinsey används numera ”spelbaserade” tester som öppnar dörrar för rätt personer även om deras erfarenheter är mindre.

• Anställda vill inte klättra en förutbestämd karriärtrappa utan individuellt forma karriären och sina arbetsroller.

• Den snabba tekniska utvecklingen gör att mentorskap bör gå åt båda hållen. Den nya yngre kollegan lär av den äldre men förmedlar också kunskaper från sin färska och uppdaterade utbildning.

Räcker inte med en bra grupp på pappret

• Lagarbeten är viktiga, men det räcker inte att sätta ihop en grupp som på pappret ser bra ut. Relationerna mellan de inblandade, tydlighet i uppdraget och den där känslan av meningsfullhet krävs för goda resultat.

• Befordran kopplas mer till uppvisade resultat än hur lång tid en person varit på företaget eller inom branschen.

Även i Norden är flexibilitet och distansarbete viktigt för de som arbetar. Till undersökningen ”state of hybrid work” intervjuade teknikföretaget Owl labs 2 000 personer i Norden, varav 500 i Sverige.

Läs mer: Här är frågorna du ska ställa på arbetsintervjun

Av de som svarade tyckte 43 procent att flexibla arbetstimmar var det viktigaste erbjudandet från en arbetsgivare medan 27 procent värdesatte en fyradagarsvecka mest och 32 procent en generellt flexibel arbetsplats (både i plats och timmar).

Omkring 30 procent skulle sannolikt tack nej till jobberbjudanden där det krävdes heltidsarbete på plats på kontor. I en enkät gjord av Sveriges Ingenjörer svarade nio av tio att det är viktigt att inte alltid behöva infinna sig på kontoret och en majoritet skulle inte söka ett jobb om det inte erbjuds distansarbete.

John Palm

Mer om: Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt