Nya kanontestet – så klarar sig björndjuren

2021-05-20 12:42  
Björndjuren tål extrema förhållanden. Foto: Science Photo Library

De är kända för att kunna klara extrema förhållanden. Nu har forskare undersökt hur bra de pyttesmå björndjuren klarar tryck och nedslag vid höga hastigheter. 

(Uppdaterad)

Björndjur, eller trögkrypare som de också kallas, blir bara mellan 0,5 och 1 millimeter stora. Det den här stammen kanske är allra mest känd för är att den klarar extrema förhållanden, från att ligga nerfryst i åratal till plus 150 grader och till och med rymdens strålning.  

Nu har forskare vid Queen Mary University of London gjort nya försök för att undersöka hur tåliga djuren är, berättar Science. Den här gången låg fokus på tryck och nedslagshastighet.  

För att göra försöket så etiskt som möjligt försatte forskarna först björndjuren i dvala och frös ner dem i 48 timmar. Därefter placerade de mellan två och fyra djur i en ihålig nylonkula, som de sköt ut via en lättgaskanon. Lättgaskanoner används inom fysiken för att uppnå höga hastigheter, förklarar tidningen. 

Läs mer: Forskarnas upptäckt: De ”odödliga” björndjurens svaga punkt

När forskarna sköt ut nylonkulan flera meter bort, mot sand, klarade björndjuren av nedslagshastigheter på omkring 900 meter per sekund, eller 3 000 kilometer i timmen. De klarade även ett tillfälligt tryck på upp till 1,14 gigapascal.  

– Över detta blir de bara mos, säger Alejandra Traspas, doktorand och den som lett studien, till Science. 

Enligt astrobiologen Charles Cockell, verksam vid University of Edinburgh och som inte har varit inblandad i försöken, visar studien att transport av liv inom ett planetsystem inte är så enkelt. Detta gör panspermi-hypotesen svår att bevisa, även om det inte är uteslutet att den är giltig.  

Teorin bakom panspermi är enkelt uttryckt att liv kan spridas över universum via exempelvis rymdstoft eller asteroider och att livet på jorden har kommit hit genom det. En del av teorin är också att vissa bakterier och björndjur kan leva länge i rymdmiljö. 

Studien ”Tardigrade Survival Limits in High-Speed Impacts — Implications for Panspermia and Collection of Samples from Plumes Emitted by Ice Worlds” har publicerats i Astrobiology.

Komentar: Vi har förtydligat artikeln för att det ska framgå att forskarna har gjort försök för att se hur bra björndjuren klarar tryck och nedslag vid höga hastigheter.

Ania Obminska

Mer om: Björndjur

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt