Nu har plastrenaren börjat fånga in skräp från havet

2019-10-04 10:04  

Med ett 600 meter långt u-format rör ville The Ocean Cleanup städa upp världens största flytande plastberg. Men det första försöket blev ett fiasko. Det senaste verkar ha gått desto bättre.

Entreprenören Boyan Slat grundade The Ocean Cleanup 2013 med målet att få bort plasten från det stora skräpberg som flyter runt i Stilla Havet, mellan Hawaii och Kalifornien. Det beräknas vara tre gånger större än hela Sverige.

Tanken var att låta ett 600 meter långt u-format rör utrustat med ett slags nät håva in plasten, som sedan kunde fraktas bort. Omkring fem ton plast i månaden skulle samlas in genom den här metoden. Till 2021 skulle 60 rör vara i bruk. Men premiärturen blev ett fiasko. Anordningen gick itu och fick forslas tillbaka i två bitar.

I veckan hade The Ocean Cleanup glädjande nyheter: problemen är åtgärdade och deras uppdaterade version av den tekniska lösningen har faktiskt börjat samla in plast från det stora skräpberget, berättar Business Insider. Bland fynden finns stora fiskenät, lådor och mikroplaster så små som 1 millimeter långa.

Läs mer: Första skarpa testet ett fiasko för The Ocean Cleanup

Kritikerna har inte trott på idén att samla in plast på det här sättet. De menar bland annat att det är fel ände att börja i, eftersom bara 1 procent av all plast beräknas ligga på vattenytan. Majoriteten ligger på havsbotten, och den kommer man inte åt med The Ocean Cleanups lösning.

Ania Obminska

Mer om: Plastmaterial

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt