Northstars batteriteknik övervakar tiotusentals Daimlerlastbilar

2019-04-08 07:00  

Svenska Northstar installerar nu sitt system för trådlös batteriövervakning på Daimlerverkstäder runt om i världen. "Man sparar en jäkla massa tid", säger vd Hans Lidén.

Northstar tillverkar blysyrabatterier för fordon och som reservkraft för främst telekombranschen. 2016 lanserade företaget ett uppkopplat batteri som gjorde det möjligt att övervaka batteriets hälsa i realtid.

Det innebär i sin tur att man inte behöver byta ut batterier i förtid. Om flera batterier monterats tillsammans kan man dessutom snabbt byta ut ett batteri som har gått sönder innan de andra batterierna tar skada.

Nu har det Kistabaserade företaget tillsammans med tyska Daimler vidareutvecklat sitt trådlösa övervakningsystem för att passa i tillverkarens verkstäder. Det ska installeras i Daimler Trucks samtliga verkstäder i Europa, Afrika, Asien och Latinamerika.

30 000–40 000 lastbilar om året

Daimler använder redan Northstars batterier Pure Lead AGM i lastbilar i Europa och Nordamerika. Varje år tillverkas 30 000–40 000 nya lastbilar med dessa batterier.

– Det här är jätteviktigt för oss, säger vd Hans Lidén.

Han påpekar att volymen potentiellt är betydligt större eftersom Daimler tillverkar tre till fyra gånger fler lastbilar totalt.

I dagsläget behöver mekanikern plocka bort skymmande komponenter och läsa av informationen som berättar om batteriernas hälsa med ett instrument. Med Nortstars trådlösa teknik kan informationen överföras direkt med hjälp av en app.

– Man sparar en jäkla massa tid att läsa av informationen trådlöst, säger Hans Lidén.

Integreras med Daimlers molntjänst

Och framöver är meningen att batterierna ska integreras med Daimlers molntjänst för övervakning av lastbilens hälsa. Det gör det möjligt att utföra prediktivt underhåll på riktigt, det vill säga byta ut ett batteri just innan det håller på att fallera, i stället för efteråt.

– Det kommer att bli möjligt i slutet av året eller början av nästa. När en tillverkare väl har etablerat tekniken tvingar man fram att hela industrin måste bli smartare, säger Hans Lidén.

Northstar

Northstar är en svensk-amerikansk tillverkare av blysyrabatterier för fordon och reservkraft. Tillverkningen sker i USA men huvudkontoret finns i Sverige.

Företaget har 600 anställda och samarbetar bland annat med Daimler, Volvo Trucks och Man.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt