Nästa finska kärnkraftverk snart i mål med tillstånden

2022-01-20 15:05  

Det planerade finska kärnkraftverket Hanhikivi 1 är nära slutet av tillståndsprocessen. Det meddelar energibolaget Fennovoima.

Kärnkraftverket planeras i Pyhäjoki i mellersta Finland, ungefär 16 mil öster om Skellefteå. Bolaget Fennovoima, som ska driva kärnkraftverket, bedömer att tillståndsprocessen nu närmar sig upploppet. De sista handlingarna ska lämnas till den finska strålsäkerhetsmyndigheten Stuk under januari och februari.

– Vårt mål är att få byggtillstånd under 2022, säger Fennovoimas operative chef Philippe Bordarier, i ett pressmeddelande.

Bygget av kärnkraftverket är planerat att börja under sommaren 2023. Under 2021 påbörjades förberedande markarbeten som kommer att fortgå under 2022. Driftstart är beräknad till 2029.

Förvaringsbyggnader håller på att uppföras. Bilden är från januari 2021. Foto: Fennovoima

I december lämnade Fennovoima också sin första ansökan om att få byggtillstånd för kärnkraftverkets byggnader till Pyhäjoki kommun. Medan ansökan till Stuk handlar om att visa att anläggningen uppfyller de finska strålsäkerhetskraven, handlar ansökan till kommunen om att byggnaderna ska uppfylla byggkraven, till exempel vad gäller brandsäkerhet.

Ungefär 500 personer jobbar i dagsläget på byggarbetsplatsen, men antalet väntas öka i år med 100 eller 200. Som mest beräknas 5 500 personer vara involverade i bygget.

Kostnad: Cirka 7 miljarder euro

Kärnkraftverket planeras med en enda reaktor, en tryckvattenreaktor med en elektrisk effekt om 1 200 MW. Det statliga ryska bolaget Rosatoms dotterbolag Raos Project Oy har kontraktet på att leverera anläggningen.

Projektet har försenats flera gånger. I april förra året meddelade Fennovoima att kärnkraftverket skulle bli ungefär ett år försenat och upp till en miljard euro dyrare än tidigare beräknat. Enligt bolaget var en av orsakerna myndighetens granskningstid, men också förändringar bland projektets leverantörer.

Då var beräkningen att den totala investeringskostnaden skulle öka från 6,5-7 miljarder euro till 7-7,5 miljarder euro. Fennovoima konstaterade då, i en uppdatering till det finska finansdepartementet, att all finansiering som krävs för bygget inte var säkrad.

Här kan du se Fennovoimas film om byggarbetena.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt