Miljardärernas rymdrace avgjordes i sista ronden

2019-01-02 06:00  
Foto: Virgin Galactic

Musk och Space X öppnade året starkt – men det var Bransons Virgin Galactic som blev först i rymden med en farkost för turister, om än utan resenärerna. Bezos har utlovat att Blue Origin flyger betalande kunder under 2019.

Tre excentriska miljardärer slåss om att få kommersialisera rymden, och bli först med att ta betalande rymdturister till jordens yttre gräns. Det handlar om Amazongrundaren Jeff Bezos och hans rymdbolag Blue Origin – samt den brittiske musikmogulen och flygbolagsägaren Richard Branson, som driver Virgin Galactic. Den som generellt skramlar mest är dock Teslagrundaren Elon Musk, som även driver Space X, Hur har då kampen sett ut de senaste tolv månaderna? 

Blue Origin avslutade 2017 starkt. De genomförde en lyckad uppskjutning och landning med sin nya raketmotor, och den uppdaterade rymdkapseln Crew Capsule 2.0. Med en höjd på 99,39 kilometer nådde den strax under Karmanlinjen. Raketen tog mark i en kontrollerad vertikal landning, medan den obemannade kapseln använde fallskärm.

Läs mer: Elon Musk, Jeff Bezos och Richard Branson – detta har de gemensamt

Då var Bezos besked att bolaget kommer skicka upp de första turisterna i rymden under 2019. Det här året avslutades med att Blue Origin även fick flytta decembers uppskjutning av den tionde New Shepard-raketen till nästa år. Samtidigt tvingades Space X göra samma sak med den Falcon 9-raket som skulle avfyras i princip simultant med konkurrenten.

Det var dock Elon Musk som dominerade början av 2018, med en lyckad uppskjutning av Falcon 9. Under sommaren återanvände Space X för första gången en Block 5-booster från Falcon 9, något som ska kunna göras upp till 100 gånger. Space X plockade också hem ett kontrakt med Nasa om personalskyttlar värt 2,6 miljarder dollar – det handlar om upp till sex personaltransporter till ISS med rymdkapseln Crew Dragon.

Elon Musk är dock en man som inte nöjer sig med att mjölka en eller ens två spenar i taget. Mycket fokus har legat på att bli först med att nå Mars. Under hösten visade Space X upp skisser på den uppdaterade versionen av rymdfärjan BFR. Den är avsedd för Mars – men enligt Musk även tänkt som ett interplanetärt transportsystem för att nå hela solsystemet.

BFR har vuxit till en total längd på 118 meter. Med de tolv adderade metrarna och 31 Raptor-motorer kan BFR bära med sig upp till 100 ton och upp till 100 passagerare till den röda planeten. Musk har också visat renderingar av SpaceX framtida rymdbas på Mars, som entreprenören uppskattar kommer byggas om cirka tio år.

När det gäller resor till Mars så bör man även nämna Boeing och Lockheed Martins gemensamma bolag United Launch Alliance. I en intervju med The Street var Boeings vd Dennis Muilenburg övertygad om att bolagets Space Launch System kommer nå den röda planeten före Space X.

Richard Branson har tidigare sagt att han inte alls känner samma passion inför Mars som Elon Musk gör – och britten kan ha dragit fördel av att hålla fokus på sina rymdturister. I juli skrev Virgin Galactic på en avtalsförklaring med italienska Sitael och Altec om att göra framtida uppskjutningar från Grottaglie Spaceport i Italien. Samtidigt testade bolaget sin rymdfarkost VSS Unity – och under sommaren bröt farkosten Mach 2 och nådde mesosfären.

Läs mer: Svenskt satellitbolag i samarbete med Space X

Då stod 700 personer i kö för att få åka med Virgin Galactic, till priset av 250 000 dollar per kuvert. Elon Musk kontrade med att Space X nu hade sålt biljetten till världens första månturist, för ett varv runt himlakroppen. Det blev dock Richard Branson som tog hem den sista ronden 2018. På lucia genomförde VSS Unity sin högsta testflygning hittills. De två piloterna i SpaceShipTwo nådde en höjd på 82,7 kilometer. Det är ovanför den gräns där USA:s regering delar ut de åtråvärda astronautvingarna, men under Karmanlinjen. På Twitter meddelade dock företaget, ”vi har nått rymden”.

VSS Unity lyfte assisterad av ett flygplan från Mojaveöknen i Kalifornien och nådde som mest 2,9 gånger ljudets hastighet. Det anses vara den första gången sedan 2011 som en farkost som lyft från amerikansk mark når rymden. Och gratulationerna strömmade in, bland annat från USA:s vicepresident och Nasa.

Branson har tagit ett rejält kliv mot sitt mål att demokratisera rymdresor, och nu lär det begränsade klientel som har en nog tjock plånbok flockas vid entreprenörens biljettlucka. Bland de köande pionjärerna finns exempelvis Justin Bieber, som bokade sin plats redan 2013. Andra som sägs ha bokat en resa med SpaceShipTwo är Angelina Jolie, Ashton Kutcher och Leonardo DiCaprio.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt