Premium

Lundabolag vill minska matsvinnet med ätbar förpackning

Ett sätt att minska vårt matavfall är att öka hållbarheten för frukt och grönt. Tillsammans med Lunds universitet utvecklar Saveggy ett biobaserat och ätbart alternativ till plast som skyddar gurkor. 

Publicerad

För den som köper frukt och grönt i en matbutik är plasten som skyddar färskvarorna en vanlig syn. Materialen ökar hållbarheten, men har också en baksida. Ofta är de fossilbaserade och orsakar därmed koldioxidutsläpp vid tillverkningen, och när plasten fyllt sitt syfte slängs den för det mesta i soporna. 

Saveggy (en sammansättning av orden ”save veggy”, rädda grönsaker på engelska) grundades 2020. Bolagets affärsidé är att utveckla biobaserade material som kan ersätta den fossilbaserade plast som skyddar frukt och grönt i dag. 

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här