Läkemedel automatiseras med skyttlar

2018-08-29 10:14  

Läkemedelsdistributören Oriola moderniserar sin logistikanläggning i Enköping med skyttelteknik och robotisering från Knapp.

Oriolas distributionscentral för läkemedel i Enköping byggdes i fjol ut med 6 000 kvadratmeter, vilket innebar en fördubbling av anläggningens storlek. Här hanteras dagligen mellan 12 000 och 15 000 varubackar.

– Det handlar om alla typer av varor du kan se i ett apotek. Både mediciner och handelsvaror som tandborstar, solkräm och så vidare, säger Niclas Ramsin, logistikchef på Oriola Sverige.

Nu moderniserar man verksamheten med österrikiska Knapps skyttlar och plocksystem OSR.

Automatiserat skyttelsystem

Lagret kommer huvudsakligen drivas av ett skyttelsystem med fyra gångar och fem plockstationer. Detta görs i kombination med Knapps A-framelösning, där högfrekventa varor plockas automatiskt till ett centralt band och därifrån levereras till orderbackarna.

Läs mer: Prisbelönt skönhetskedja automatiserar med skyttlar

– Enkelt uttryckt kommer tomma backar in på ett bansystem, och i andra änden kommer varorna in. Backarna åker runt i systemet och besöker olika plockområden, både manuella och sådana som är kopplade till OSR:ens plockmaskiner. Det förkortar processen och därmed våra ledtider, och vi får mycket mer kontroll över hela flödet, säger Niclas Ramsin.

Han vill inte gå ut med siffror på den beräknade kapacitetsökningen, inte heller på investeringen. Men han betonar att det finns stora effektivitetsvinster i att automatisera den typ av godshantering, som Oriola sysslar med.

– Detta är produkter som är väldigt lämpliga att köra i sådana här system. Det handlar om ganska små och lätta varor, som är förhållandevis enkla att hantera, och som har hög frekvens, säger Niclas Ramsin.

Säkerhet kräver människor

Dock krävs en hög säkerhetsnivå när det handlar om mediciner, så en viss grad av mänsklig övervakning och hantering kommer att kvarstå.

– En god kombination av människa och maskin är det idealiska i den här typen av verksamhet. I framtiden tror jag rent generellt att vi kommer se många lösningar som bygger på övervakning av människor, och hantering av robotar, säger Niclas Ramsin.

Just nu pågår planerings- och förberedelsearbetet inför driftsättningen, som inleds i kvartal fyra. Efter en test- och upplärningsperiod startar en successiv produktionssättning, som kommer att pågå i flera månader för att säkerställa kvaliteten innan man går ut i skarp drift.

– Den nya anläggningen och automationen möjliggör framtida tillväxt och konkurrenskraft, och att vi kommer kunna erbjuda våra kunder den bästa servicen i landet gällande distribution.Ytterst handlar det om att göra oss redo för framtiden, säger Niclas Ramsin.

Detta är Oriola

Oriola är en finsk koncern, som i Sverige äger den rikstäckande apotekskedjan Kronans Apotek. Man erbjuder dock sina tjänster till alla apotek, både vad gäller distribution av produkter och förhandlingar med leverantörer.

Centrallagret ligger i Mölnlycke, med inköps- och varuförsörjningskontor i Stockholm och rikstäckande distributionscentral i Enköping. Med nästan 200 anställda är anläggningen i Enköping en av kommunens största privata arbetsgivare.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt