Klart: Här ska Bill Gates bygga sitt mini-kärnkraftverk

2021-06-07 12:00  

Miljardären Bill Gates satsning på små kärnkraftverk har varit väldigt uppmärksammad. Nu är det klart var den första reaktorn ska byggas.

Det kom lite som en överraskning när Bill Gates för snart tre år sedan i en nyårsblogg avslöjade att han skulle börja verka för att göra USA till en ledande kärnkraftsnation.

– Kärnkraft är ett idealiskt sätt att hantera klimatförändring på. Detta eftersom det är den enda koldioxidfria skalbara energikällan som är tillgänglig 24 timmar om dygnet, skrev han.

Den kärnkraft som Microsoftgrundaren syftade till är inte de klassiska jätteanläggningarna, utan mindre så kallade SMR-verk (Små och modulära kärnreaktorer). Gates är själv involverad i företaget Terrapower som utvecklar en typ av natriumkyld reaktor.

I veckan avslöjades det att den första praktiska applikationen av tekniken kommer att ske i Wyoming, där en demonstrationsreaktor ska installeras för att ersätta ett uttjänt kolkraftverk

Tekniken är utvecklad av Terrapower i samarbete med GE Hitachi. Demonstrationsanläggningen byggs tillsammans med energibolaget Pacificorp, som ägs av Warren Buffets konglomerat Birkshire Hathaway.

– Det här är den snabbaste och rakaste vägen för att bli koldioxidnegativ. Kärnkraft är helt klart en del av min ”allt inkluderat-strategi” för energi, säger Mark Gordon, guvernör i Wyoming, i ett uttalande till Reuters.

Wyoming är i dag USA:s kolkraftsstat nummer ett, men i takt med att de gamla verken kräver kostsamma investeringar kombinerat med miljödebatten så måste något göras. Här ses den nya SMR-tekniken som en potentiell räddare.

Demonstrationsanläggningen är tänkt att ha en natriumkyld reaktor med en effekt på 345 MW samt energilagring i smält salt. Det senare ska kunna ”boosta” systemeffekten till 500 MW under fem och en halv timme om det skulle behövas. Något som då motsvarar energin för att driva 400 000 hem.

Exakt var anläggningen ska byggas är ännu inte klart. Dock kommer den att få ärva plats efter ett pensionerat kolkraftverk.

Terrapower har sedan tidigare fått 80 miljoner dollar i stöd av amerikanska energimyndigheten för att demonstrera sin teknik och därutöver har de blivit lovade ytterligare pengar i statsstöd. Reuters skriver dock att företaget angett att det kostar runt en miljard dollar att bygga anläggningen.

Gates kärnkraftsbolag är inte ensamma om att satsa på SMR-tekniken. Världen över finns det ett flertal projekt som är i en sen projektfas eller nära byggstart. Här är några av dem:

Nuscale

Amerikanska Nuscale har sedan tidigare fått både godkännande för sin teknik – samt 1,4 miljarder dollar i stöd för att bygga en anläggning om tolv 60 MW-reaktorer i Idaho.

Moltex Energy

I Kanada håller Moltex Energy på att utveckla ett SMR-koncept. Tekniken kallas för stabil saltreaktor och denna ska kunna återanvända kärnbränsleavfall från befintliga kärnkraftverk. Den stora förhoppningen är att tekniken utöver att ge energi även ska minska behovet av lagring för använt kärnbränsle.

Blykalla

Svenska Blykalla har en teknik där smält bly, som håller en temperatur på mellan 400 och 450 grader, används som kylmedium. Effektmässigt har företaget siktat in sig på reaktorer omfattande 55 MW. I skrivande stund har man projekt på gång i både Kanada och Storbritannien och i Sverige hoppas man att en reaktor ska kunna stå klar till 2032.

Rolls Royce – UK SMR

I Storbritannien har ett konsortium lett under Rolls-Royce fana tagit fram en typ av modulreaktor. Egentligen är den dock för stor för att kvala in i klassen SMR, men på grund av sin modulära teknik så får den vara med.

Den effekt som en reaktor beräknas kunna ge ligger på 470 MW, och enligt bolagsgruppen ska en anläggning, från det första spadtaget till dess att el börjar levereras, ske på fyra år.

Ultra Safe Nuclear

I Kanada håller företaget med det avväpnande namnet Ultra Safe Nuclear på att utveckla vad de beskriver som en MMR, Micro Modular Reactor. Tekniken beskrivs som ett ”fissionsbatteri” som kyls med helium och värme lagras i  ett smältsaltsystem.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt