Jaguar ska bli självkörande med hjälp av Nvidia

2022-02-16 15:00  

Alla bilar från Jaguar Land Rover kommer att köra på Nvidias datorplattform från 2025. Det innebär fler autonoma funktioner och OTA-uppdateringar.

Lyxiga, eldrivna och nu självkörande? Jaguar Land Rover har tecknat ett avtal med Nvidia om att använda chipjättens Drive-datorer i sina bilar med start 2025.

Tillsammans ska de utveckla en bred uppsättning funktioner inom aktiv säkerhet, förarstöd, parkeringsassistans och autonom körning.

– Vårt långsiktiga strategiska samarbete med Nvidia kommer att ge möjlighet till en hel värld av potential för våra framtida fordon när vår verksamhet fortsätter sin resa mot en global, digital jätte, säger JLR:s vd Thierry Bolloré i ett uttalande. 

Nvidias fordonsdator Orin. Foto: Nvidia

Läs mer: Svensken som ska elektrifiera världens största husvagnstillverkare

Trådlösa uppdateringar som Tesla

Med i paketet kommer också trådlösa uppdateringar av mjukvaran i bilarna, alltså den typ av OTA-uppdateringar som Tesla populariserat i fordonbranschen. Vilket i sin tur bäddar för att det blir enklare att implementera nya funktioner i bilarna. 

Bilarna kommer att levereras med en bred uppsättning nya sensorer, och använda sig av Nvidias Orion-datorer för beräkningskraft. Nya funktioner kommer att utvecklas i Nvidias datacenter, och med hjälp av bolagets simulatorprogram Omniverse.

– Mjukvarudefinierade, programmerbara bilar kommer att kunna få nya funktioner och tjänster under hela fordonets livstid, säger Nvidias vd Jensen Huang. 

Simon Campanello

Mer om: Jaguar Land rover

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt