Här är vågkraftverket som blåser och suger

2022-08-17 13:29  
Verkningsgraden från vågenergi till elektricitet ligger enligt Wave Swell Energy på 45-50 procent. Foto: Press

Det australiska vågkraftverket har testats under ett år i Tasmanien, och klarat de tuffa förhållandena. Runt om i världen testas fler vågkraftverk av samma typ.

Den flytande anläggningen på 200 kW ligger utanför Tasmaniens kust.

En öppning under ytan släpper in vatten i en kammare, som trycker utrymmets luft ut genom ventiler. Då bildas ett vakuum i kammaren, och det används i sin tur för att driva en turbin.

Under förra året inledde australiensiska Wave Swell Energy tester med en fullskalig version av sitt owc-kraftverk (oscillating water column, oscillerande vattenpelare, en typ av vågkraftverk med en luftkammare under vattnet).

Läs mer: Vågkraftverket har en vindsnurra i sitt blåshål

Nu har de avslutat en årslång utvärdering av Uniwave 200, och resultaten är goda enligt företaget.

”Det kan komplettera sol och vind. Vågenergi är mer förutsägbart och pålitligt. Hur kan du erbjuda en säker energileverans om solen inte skiner eller om vinden inte blåser? Att lägga till ännu en förnybar energikälla minskar ur vårt perspektiv behovet av batterier för lagring, och hur mycket vi än älskar dem så är batterier fulla av litium”, säger Wave Swells vd Paul Geason till Cosmos

Under teståret har man visat att riggen klarar även tuffa väderförhållandena,. Enligt vd:n ligger verkningsgraden på 45-50 procent, skriver New Atlas.

Det finns fler exempel på owc-kraftverk som testas.

Spanien

Vågkraftverket i den baskiska staden Mutriku har byggts in i en vågbrytare, och anläggningen togs i drift 2011.

Vågkraftverket Mutriku kan försörja 250 spanska hem med el. Foto: Press

Under vattenlinjen släpper en 3,2 meter hög och 4 meter bred öppning in vattnet i 16 luftkammare. Vardera har en enkel turbin som drivs av den luft som pressas ut ur kammaren av det inrusande vattnet.

De 16 turbinerna är i sin tur kopplade till en generator, och totalt kan anläggningen leverera 296 kW – nog för att driva 250 spanska hem.

Irland

Utanför Irlands kust har Ocean Energy testat en version av bolagets OE Buoy i 1:4 skala. Via en vattenpelare omvandlas vågenergi till en luftström som driver en lågtrycksturbin.

I full skala ska OE35 Wave Energy Converter Buoy prestera 500 kW. Foto: Press

US Navy har fraktat en version i nära full skala till flottans Wave Energy Test Site (WETS) på Hawaii – de hävdar att OE35 Wave Energy Converter Buoy i full skala presterar 500 kW.

Skottland

Vågkraftverket Limpet har byggts in i klippan på den skotska ön Islay, och anläggningen på 500 kW togs i drift 2001.

Vågkraftverket Limpet på den skotska ön Islay togs i drift 2001. Foto: Press

Tre rör matar in vatten i en kammare, och rörelsen trycker luft genom två turbiner som går i motsatt riktning.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt