Här är orsaken till Gotlands strömavbrott

2018-09-06 07:42  

Arbetet med att modernisera HVDC-förbindelsen mellan Gotland och fastlandet har orsakat upprepade strömavbrott på hela ön. 45 000 kunder har drabbats.

Problemen började i söndags med två strömavbrott på eftermiddagen och kvällen. Vid det första avbrottet tog det närmare två timmar innan de omkring 45 000 kunderna hade el igen.

Därefter har problemen fortsatt med avbrott både på måndagen och tisdagen.

Strömavbrotten drabbar industrin på Gotland hårt. Till exempel Cementa i Slite som står för en fjärdedel av öns elförbrukning.

– Det är flera hundratusen kronor per timme. Det handlar även om förtroendekapital och relationer till våra kunder. Det är en katastrof, säger fabrikschef Fred Grönwall till nyhetssajten Hela Gotland, rapporterar TT.

Elbolaget Geab rapporterar på sin hemsida att avbrotten beror på arbetet med att byta kontrollanläggningen till Gotlandslänken, elförbindelsen för högspänd likström (HVDC) mellan Gotland och fastlandet.

Rustas för ytterligare 25 års drift

Kontrollanläggningen är Gotlandslänkens ”hjärta” och säkerställer att överföringen av el fungerar driftsäkert och att rätt mängd el överförs mellan fastlandet och ön.

Enligt Geab börjar den befintliga kontrollanläggningen, som är från mitten av 1980-talet, nå sin tekniska livslängd. Därför riskerar den att orsaka störningar framöver.

Det är bakgrunden till att den nu moderniseras av Vattenfall Eldistribution. Bytet beräknas fortsätta i två veckor. Under den tiden råder en förhöjd risk för strömavbrott.

Åtgärderna kostar totalt sett cirka 350 miljoner kronor och ska göra Gotlandslänken rustad för ytterligare 20-25 års drift.

– Den nya kontrollanläggningen är nödvändig för att trygga elförsörjningen till Gotland. Ombyggnationen bidrar till ett stabilare elnät och gör det möjligt att producera lokal energi på Gotland i framtiden, säger Jan Karlsson, vd på Geab, på hemsidan.

Vattenfall utreder energilager

Med den nya kontrollanläggningen ska länken klara kyligare väder och ökad elanvändning.

– Den nya kontrollanläggningen gör det möjligt att ansluta energilager i framtiden, säger Jan Karlsson till Ny Teknik.

I dagsläget finns bara en elförbindelse, i form av två likströmskablar, till Gotland. Det gör ön sårbar för strömavbrott.

– Med hög belastning från industrier ligger man på gränsen för kapaciteten, säger Jan-Olof Olsson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till SvD.

Stamnätsägaren Svenska kraftnät har tidigare undersökt möjligheten att bygga en ny likströmskabel mellan Gotland och fastlandet för att göra det möjligt att bygga ut vindkraften på Gotland. Men i början av 2017 meddelade Svenska kraftnät att kabeln skulle bli för dyr.

Vattenfall, som äger elnätet och fastlandsförbindelsen på Gotland, ska istället undersöka om energilager kan vara en lösning för att göra det möjligt för mer vindkraft på ön.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt