Här är de första labbodlade fiskpinnarna

2022-08-10 11:05  

Med labbodlad fisk kan vi äta fiskkött utan att fiskar måste dö. Nu har tyska Bluu Seafood presenterat sina första produkter, som bygger på fiskceller och växtprotein.

I slutet av december 2020 kunde en restaurang i Singapore för första gången servera labbodlade kycklingnuggets. Snart kan turen komma till fisk.

Bilderna på Bluu Seafoods allra första produkter avslöjar inte att receptet skiljer sig rejält från vad vi är vana vid. Deras fiskpinnar och fiskbollar bygger inte på ett omfattande fiskande. I stället har bolaget utgått från kultivering av fiskceller i labbmiljö.

Hårt fiske skadar ekosystem

Bolagets grundare och vd Sebastian Rakers menar att deras teknik kan vara en lösning på att en majoritet av dagens bestånd av ätbar fisk ”exploateras till maximala nivåer”. Det utgör ett allvarligt hot mot det marina ekosystemet, säger han.

Läs mer: Amaras lag: Drömmen om dronttacos

– Med Bluu Seafood kan vi göra ett viktigt bidrag till tillgången på animaliskt protein som gör att vi kan förvalta våra hav på ett sätt som bevarar resurser och förhoppningsvis även främjar den biologiska mångfalden i denna livsmiljö som är så viktig för oss alla, säger han i ett uttalande.

Växer i bioreaktorer

Bland annat svenska Norrsken Foundation tror på den här affärsidén. I mars förra året meddelade stiftelsen att de investerar i bolaget, som då kallades Bluu Biosciences. 

Bluu Seafoods process börjar med att man gör en biopsi, alltså tar ett litet prov, av en fisk. Detta gör man för att få tillgång till de fiskceller som behövs. Cellernas tillväxt sker sedan i bioreaktorer, där cellerna matas med näring. Cellerna formar efter en tid en biomassa, som kan användas till att skapa livsmedel. Bolaget utgår från celler från lax och öring.

Läs mer: Genombrottet är nära – men när kan vi äta glass av odlad mammutmjölk?

I butiker 2023?

För att göra fiskbollar och fiskpinnar av materialet har Bluu Seafood tillsatt växtproteiner. Detta ska underlätta tillagning och ge produkterna rätt konsistens.

Trots att bolaget nu har presenterat sina första fiskprodukter är de inte på väg till några matbutiker i närtid. Skälet är framför allt regulatoriskt.

I Singapore, där man redan har gett tillstånd att servera labbodlat kött, räknar Bluu Seafood med att kunna släppa sina produkter i slutet av 2023. Hur snart vi kan se den labbodlade fisken i Sverige är desto mer oklart.

Ania Obminska

Mer om: Fisk Celler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt