Fortum deltar i satsning på liten kärnreaktor i Estland

2020-01-31 13:25  

Det estniska utvecklingsbolaget Fermi Energia jobbar för att Europas första modulära kärnreaktor ska byggas i Estland. Nu får bolaget hjälp av den finska energijätten Fortum.

Fermi Energia arbetar med att ta fram en preliminär studie av en lämplig plats för en lättvattenreaktor. I ett samarbetsprojekt ihop med Fortum och den belgiska ingenjörsfirman Tractebel ska man också studera hur regelverket kan anpassas för små och modulära reaktorer, SMR.

– För SMR är nyckeln att design och teknik kan vara densamma i varje land. Så vi måste hitta smartare sätt för myndigheternas granskning. Det internationella samarbetet måste öka, säger Olli Kymäläinen, Fortums chef för nybyggnadstjänster inom kärnkraft, till Ny Teknik.

Fortum har länge bedrivit forskning om SMR och kommer att ha en konsultroll i samarbetet.

– Vi ser att kärnkraft har en potential att producera el utan koldioxidutsläpp, vilket vi kommer att behöva i framtiden. Där är SMR ett alternativ. Vi följer noga vad som händer i världen och samarbetsprojektet passar väl in där, säger Olli Kymäläinen.

Stora utsläpp från oljeskiffer

Små och modulära kärnreaktorer är kärnkraftsindustrins svar på de förseningar och fördyringar som flera stora kärnkraftsbyggen har dragits med under senare år. Genom att serieproducera mindre reaktorer i fabrik ska det bli billigare och gå fortare.

Världen över finns ett 50-tal olika koncept för hur reaktorerna kan designas. Det ryska flytande kärnkraftverket Akademik Lomonosov brukar räknas som det första exemplet som har tagits i drift. Ombord finns två tryckvattenreaktorer om 35 MW vardera.

I sina ansträngningar att få den första europeiska reaktorn av SMR-typ att byggas i Estland har Fermi Energia utvärderat flera olika koncept, bland annat från Nuscale, Moltex, GE Hitachi och Terrestrial Energy.

Estland hör i dag till de länder i världen som har störst koldioxidutsläpp per invånare. Det beror på att mer än 70 procent av landets energi kommer från oljeskiffer.

”Möjlighet att nå leveranssäkerhet”

2025 ska de baltiska staternas elnät kopplas ifrån det ryska elnätet för att i stället synkroniseras med det europeiska elsystemet.

– Små modulära reaktorer är en möjlighet att nå leveranssäkerhet av koldioxidfri energi till Estland och de baltiska staterna i alla väderförhållanden, säger Fermis medgrundare Kalev Kallemets till World Nuclear News.

I Sverige jobbar det KTH-avknoppade reaktorbolaget Blykalla med en blykyld variant av SMR. Företaget har fått bidrag för en förstudie för den brittiska marknaden och väntar nu besked om de kvalificerar sig för mer pengar.                    

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt