Expert: "För dyrt för Sverige att utveckla stridsflyg på egen hand"

2019-07-19 13:30  

Att ta fram nya stridsflygsystem är mycket kostamt för ett litet land. Genom att samarbeta med Storbritannien är Sverige garanterade en del av kakan – utan att behöva bidra med enorma summor pengar.

På fredagsförmiddagen kom nyheten att Sverige och Storbritannien har undertecknat nytt avtal om att undersöka möjligheterna att för "gemensam utveckling framtida stridsförmåga och stridsflygsystem".

Flygexperten Anders Blom, forskningschef på statliga Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har följt utvecklingen noggrant. Enligt honom måste Sverige av rena kostnadsskäl ha ett garanterat samarbeta kring utveckling av nya stridsflygsystem.

- Då finns det egentligen bara två rimliga alternativ av tekniska och politiska skäl: USA eller Europa.

Han fortsätter:

- Inom Europa är det framförallt två projekt som har varit intressanta - ett fransk-tyskt samarbete och ett engelskt. Det hade varit förenat med en väldigt stor kostnadsmassa för Sverige att gå in i det fransk-tyska samarbetet. Storbritannien har en bättre ekonomisk balans mellan de utvecklande bolagen, där går Sverige snarare in med teknisk kompetens än med stora summor pengar.

"Vi har samarbetat med britterna förut"

Storbritannien och Sverige har dessutom en historia av att samarbeta, påpekar Anders Blom. Som exempel kan nämnas att det var British Aerospace som designade de första vingarna till Gripen.

- Tittar man på vad biljetten kostar, och vad vi får tillbaka, är Storbritannien ett mer självklart val.

Anders Blom poängterar dock att han inte har någon insyn i avtalet i det färska avtalet som har skrivits mellan Storbritannien och Sverige. Men när det gäller när det gäller försvarsindustriell utveckling av komplexa system som stridsflyg, ubåtar, med mera är den här typen av samarbeten helt nödvändiga, säger han.

- För Försvarsmakten är det viktigt att ha möjlighet att anpassa dessa system till svenska behov, och då blir svenskt deltagande i utvecklingen viktigt.

Vad kan ett framtida stridsflygplan utvecklat av Storbritannien och Sverige innehålla?

- Det är för tidigt att säga. Storbritannien vill ta fram ett nytt plan, men i nuläget finns inget som tyder på att vi ska göra det tillsammans. Saab är mer intresserat av att utveckla nya tekniker för att uppdatera Gripen. Med det sagt kan vi inte utesluta att detta nya samarbete kan leda till ett gemensamt utvecklingsprojekt i framtiden.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt